Voorbeschouwing: Vlaams Kampioenschap Motorcross 2017

Ooit waren de beste Belgische motorcrossers vaak aan het werk te zien in eigen land. Anno 2017 is dat (helaas) niet meer het geval, maar zondag, 30 juli,  komt daar gelukkig verandering in. Dan organiseert AMC De Toekomst uit Dworp - de club achter de legendarische Cross van de Kesterheide - voor het eerst het Vlaams Kampioenschap en dat op een gloednieuwe omloop.

 

Flankenomloop

Na een editie op een andere locatie in Kester, trekt AMC De Toekomst Dworp deze keer naar Gooik voor haar eerste editie van het Vlaams kampioenschap. De club vond een nieuwe locatie op Hof ten Wijngaard, een boerderij in de Gooikse Wijngaardstraat. De glooiende hellingen van Hof ten Wijngaards weiden bleken een prima basis te zijn voor een crosscircuit. Eens de locatie vastgelegd was tekenden endurist Wim Vanderheyden en tweevoudig wereldkampioen Motorcross Steve Ramon - beide clubpiloten van AMC De Toekomst - het circuit uit. Het resultaat is een 1.800 meter lange, overzichtelijke ‘old school’ flankenomloop. Dat maakt dat het publiek de strijd makkelijk zal kunnen volgen.

 

Vlaams kampioenschap

 

Nieuw is het Vlaams kampioenschap niet voor de BMB. In 2003 werd het voor het eerste georganiseerd in Wichelen en daarna stond het tussen 2005 en 2009 op het programma in Tongeren-Berg. AMC De Toekomst werkte een programma uit waarbij de Inters-klassen (MX1 en MX2) eerst twee eigen reeksen rijden, om nadien in een superfinale uit te maken wie er zich tot Vlaams kampioen kroont.  Aangezien men bij AMC De Toekomst al decennialang een internationale motorcrosswedstrijd organiseert, spreekt het voor zich dat het om een ‘Open’ Vlaams kampioenschap gaat.

 

Voor de zege in de MX2-klasse mogen we ons verwachten aan een strijd tussen de Amerikaan Thomas Covington (Rockstar Energy Husqvarna), de Nederlandse Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen (die zal zich zeker thuisvoelen met zo’n naam) en Kempenaren Brent Van Doninck (KEMEA Yamaha) en Jago Geerts (Sakhar KTM).

In de MX1-klasse zien we met clubpiloot Jeremy Van Horebeek (Monster Energy Yamaha), Kevin Strijbos (Suzuki World MXGP), Ken De Dycker (24MX Honda), Damon Graulus (24MX Honda), en Jeffrey Dewulf (Motorshop Desmet KTM) het hele Vlaamse contingent MXGP-rijders aan de start. Voeg daarbij clubicoon Steve Ramon (Gear 2 Win) en streekrijders Nick Triest (Piranha Racing Beta) en Jens Getteman (Pfeil Kawasaki). De buitenlandse tegenstand komt van de Schot Shaun Simpson (Wilvo Yamaha) en de Litouwer Arminas Jasikonis (Suzuki World MXGP).

 

Naast de beide Inter-klassen komen ook de rijders uit de Cup-klassen (125cc, MX2 én MX1), de Jeugd 85cc én de vrijetijdsrijders aan de start op Hof ten Wijngaard. 

 

Meer info, het volledige programma en de wegbeschrijving vind je op: www.amcdworp.be 

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: AMC De Toekomst Dworp/Ivo Moeys

Facebook comments