Toervideo: Zwitserse bergpassen

Tekst: Bart Jacobs

Foto: YouTube/LoveForRide screenshot

 

 

Zwitserland is hét Europese bergland bij uitstek. En dus vind je er fraaie bergwegen, zeg maar bergpassen, zoals de Furka en de Grimsel.

 

Met een pashoogte van 2.429 meter is de Furkapas de vierde hoogste bergpas van Zwitserland. De Furkapas verbindt Gletsch in kanton Valais met Realp in kanton Uri. De Furkapas werd in de jaren '60 wereldberoemd dankzij een scène uit de James Bond-film 'Goldfinger'. In die scène spelen James Bond (Sean Connery) en Tilly Masterson (Tania Mallet) een kat-en-muis-spelletje op de Furkapas. Bond doet dat in een Aston Martin DB5, Tilly Masterson doet dat in een Ford Mustang convertible.

 

De 2.164 meter hoge Grimselpas verbindt het kanton Bern, met het kanton Wallis. De vormt tegelijkertijd de waterscheiding tussen de Noordzee (via de Rijn) en de Middelandse Zee (via de Rhône). Tussen de Furkapas en de Grimselpas in, ligt de Rhônegletsjer, die de gelijknamige rivier voedt.

 

Onze collega's van Love For Ride trokken vorige zomer naar Zwitserland om beide bergpassen te rijden en te filmen. Het resultaat daarvan zie je in de video hierboven.

 

 

Facebook comments