Toervideo: Transfagarasan

Tekst: Bart Jacobs

Foto: YouTube Love For Ride screenshot

 

De naam Transfagarasan zegt velen misschien niets. Logisch want hij ligt dan ook in Roemenië, een land dat we nu niet onmiddellijk met motorreizen associëren. De 90 km lange route loopt over het zuidelijk gedeelte van de Karpaten. De weg, die tussen Pitesti en Arpasu de Jos, loopt werd begin jaren ’70 aangelegd. Oorspronkelijk was dit een militaire weg, die op bevel van de voormalige Roemeense dictator Nicolae Ceausescu werd aangelegd. Ceasescu vreesde namelijk een Sovjet-inval, zoals dat in 1968 ook in het voormalige Tsjechoslowakije gebeurde. De Transfagarasan zou het Roemeense leger toelaten zich makkelijker te verplaatsen in de Karpaten.

Tot een inval van de Sovjets kwam het gelukkig nooit en na het Ceasescu-tijdperk begonnen Westerse toeristen met mondjesmaat Roemenië te bezoeken. En zo begon de reputatie van de Transfagarasan stilaan ook in het buitenland te groeien. In 2009 kwam de grote ‘doorbraak’ voor de route toen de Britse presentator Jeremy Clarkson  de route in het BBC-programma ‘Top Gear’ als ‘beste weg ter wereld’ bestempelde. 

Vorig jaar gingen de videografen van Love For Ride de Transfagarasan verkennen. Hun impressie zie je in de video hierboven.

 

 

Facebook comments