Toer van de week: Wijngaardroute deel 2

Tekst: Bart Jacobs, Tom Vander Sande

Foto’s: Thierry Dricot

 

 

Twee weken geleden kon je hier al het eerste deel van de Wijngaardroute vinden. Toen trokken we door Vlaams-Brabant en Limburg, langs Vlaamse wijndomeinen. Vandaag steken we de taalgrens over om een tocht langse Waalse wijndomeinen te maken. Nog steeds in het spoor van Tom Vander Sande, die deze route in het najaar van 2016 voor ons reed.Het tweede gedeelte van deze Wijngaardroute mag dan wel een Waals luik zijn, toch starten we in Vlaanderen. Onze toer langs Vlaamse wijndomeinen eindigde in Genoelselderen, een deelgemeente van Riemst. Riemst ligt op een steenworp van de taalgrens en is dan ook een ideale startplaats voor deel twee.

Het eerste dorp over de provinciegrens tussen Limburg en Luik, die ook dienst doet als taalgrens heeft de ronkende naam Roclenge-sur-Geer. Via Bassenge, dat wellicht wel bekend is bij de offroadliefhebbers, gaat het daarna naar Heure-le-Romain.  Daar kruisen we het eerste Waalse wijndomein, de coöperatieve ‘Vin de Liège’.

 

Van Heure-le-Romain gaat het via Broux en Vaux naar Herstal. Om de Maasvallei te bereiken moeten we wel om de uitgebreide Luikse agglomeratie heen. De route voert ons dan ook van Jupille, een voorstadje van Luik dat iedereen wel kent voor z’n brouwerij én de pils die er wordt gebrouwen. Om de route afwisselend te maken, nemen we een zijsprongetje door vallei van de Ourthe en de Condroz. Zo raken we in Hoei, vanwaar de Maasvallei opnieuw volgen.

 

In Namêche wisselen we van oever. Dat maakt dat we nu aan de kant van de zuidflanken rijden. We verlaten even de Maasvallei en via Marchovelette en Emines komen we in La Bruyère waar het domaine du Chenoy ligt. Iets verderop in Bovesse ligt het Domaine du Ry d’Argent.

 

Via Floriffoux rijden we terug naar het zuiden en kruisen daarbij de Samber. We rijden het door het bosrijke gebied ten westen van Namen om terug bij de stad te komen. In Namen vervoegen we opnieuw de Maasvallei. Daarbij passeren we door het fraaie dorpje Wépion, dat bekend staat voor z’n lekkere aardbeien. We volgen de Maasvallei tot in Lustin.

In Lustin passeren we het Chateau Bon Baron, een wijndomein dat gerund wordt door een Vlaamse eigenares. Vandaar gaat het richting zuidwesten. We rijden door Annevoie dat bekend staat om de ‘Jardins d’Annevoie’, watertuinen die uniek zijn in België. In het nabijgelegen Bioul zoeken we een ander wijndomein, het Château de Bioul, op. We kronkelen door het ‘Entre Sambre et Meuse’ om zo Florennes en z’n luchtmachtbasis te passeren. Vanaf Florennes gaat het verder westwaarts om via ondermeer Fraire, Chastres en Thy-le-Château richting Henegouwen te rijden.

Via Thuin bereiken we het pittoreske stadje Lobbes waar de Samber nogmaals oversteken. Vanaf Lobbes gaat het over Merbes-Sainte-Marie en Estinnes-au-Mont richting Haulchin, waar het laatste wijndomein van deze route op ons wacht. Met een totale oppervlakte van 23 hectare, is Ruffus de grootste wijnbouwer van het land. Het domein kwam in 2002 tot stand nadat een aantal Henegouwse zakenmensen, plannen maakten om Belgische schuimwijnen te verbouwen. De Wijngaard van Ruffus is dan meteen ook het eindpunt van de Belgische Wijngaardroute.

 

Je vindt het GPX-bestand van deel 2 van de Wijngaardroute in de Roadbook-sectie van de site. Het toerverhaal dat bij deze route hoort werd oorspronkelijk in het december 2016-nummer van Motoren & Toerisme geplaatst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook comments