Toeren Amerikaanse themaroute

Wie af en toe eens door de Ardennen rijdt, heeft allicht al gemerkt dat er hier en daar wel wat gerestaureerde tanks, mortieren en ander oorlogstuig te bezichtigen valt. Het is echter pas als je gericht op zoek gaat dat je merkt hoeveel van die overblijfselen en monumenten aan de slag om de Ardennen herinneren. Een handige leidraad is de goed opgebouwde en erg volledige website www.tracesofwar.nl. Deze site werd opgestart in 2002 en groeide over de voorbije 15 jaar tot een referentie als inventaris van monumenten, musea en alle andere locaties die met WOII te maken hebben. Ik moest enkel nog de leukste wegen zoeken die een aantal van de belangrijkste sites verbinden. Op het grensgebied tussen België en Luxemburg is dat alvast geen probleem.

 

Tekst: Tom Vander Sande – Foto’s: Thierry Dricot

Het is geen toeval dat we net met een opvallende luxe Amerikaan op tocht gaan tegen de achtergrond van deze belangrijke stap in de bevrijding van Europa. De Amerikanen incasseerden tijdens de korte maar hevige slag om de Ardennen meer dan 40.000 doden en vermisten en dat verdient alle respect, ongeacht de soap die zich dezer dagen aan de overkant van de oceaan afspeelt. De uit de kluiten gewassen CVO Street Glide is met zijn baggerstyling en fraaie rondingen ook de perfecte metgezel in het spoor van de Battle of the Bulge. Een ‘bulge’ is namelijk letterlijk vertaald en ronde uitstulping, de vorm die de frontlijn tijdens de slag aannam. Maar in tegenstelling tot de hachelijke omstandigheden waarin de strijders toen moesten oprukken, heb ik echt geen klagen over de luxe die mij omringt in het zadel van deze topper uit het Harley-gamma.

CVO staat in hun woordenboek voor ‘Custom Vehicle Operations’ en de motoren die deze voorkeurbehandeling kregen, hebben net dat ietsje meer. Een blok met zeven cubic inch extra longinhoud zorgt voor wat meer souplesse en de Boom Audio voor krachtiger en zuiverder geluid door de speakers, waardoor ik zelfs op de lange snelwegrit naar Bastogne kan genieten van een vette streep muziek. Echt nodig heb je dat niet, maar het is toch één van mijn guilty motorpleasures om een dagje omstaanders te vergasten op stijlvol chroom, roffelend motorgeluid en een secuur samengestelde soundtrack. Zelfs de eerder vervelende N4 die van de E411 recht naar Bastogne leidt en altijd te lang lijkt te duren, kan me niet uit mijn hum brengen terwijl ik geniet van gitaren en beats.

 

Lees de volledige versie van dit reisverhaal in het oktobernummer van Motoren & Toerisme. In de galerij hieronder ontdek je alvast een aantal foto's.

Facebook comments