Toer van de week: Wijngaardroute deel 1

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Thierry Dricot

 

In het najaar van 2016 trok Tom Vander Sande op pad in eigen land. Zoals wel vaker het geval is combineerde hij motorrijden met z’n voorliefde voor wijn. En dat deed hij in een tweedelige tocht langs Belgische wijndomeinen.  In het eerste deel reisde hij langs Vlaamse wijndomeinen, later ook langs Waalse wijngaarden.

 

Dat Vander Sande z’n tocht dichtbij z’n Alma Mater, de KU Leuven aanvatte, hoeft niet te verbazen. Het was immers hier, op de kronkelige en heuvelachtige wegen tussen de Dijlestad en de Vlaamse rand rond Brussel, dat hij het motorrijden onder de knie kreeg. De nieuwe Honda CRF1000 Africa Twin bleek de ideale reisgezel voor deze ontdekkingstocht langs Vlaamse wijndomeinen. 

 

Oud-Heverlee bleek dus dé ideale plaats voor het eerste deel van de Wijngaardroute .  Het dorp,  waar in 1934 de geschiedenis van de Motorcross begon met de 'Motocross Brabançonne', staat ondertussen ook bekend voor z’n eigen Chardonnay (Meerdael). Vanuit Oud-Heverlee trok Tom naar de andere kant ‘van ’t bos’ – in dit geval het Meerdaalwoud – om via de Waals-Brabantse dorpjes Nethen, Hamme-Mille en Bevekom koers te zetten richting Bierbeek.  

Daarna ging de rit richting Hageland, waar de wijnbouw relatief goed ingeburgerd is. Geen wonder, want reeds in de vijftiende eeuw waren er in de streek rond Rotselaar wijngaarden. De heuvelachtige streek leent zich prima tot leuk toeren.Met een passage via Scherpenheuvel – van oudsher hét bedevaartsoord voor devote Katholieken uit  de provincies Antwerpen, Limburg én Vlaams-Brabant, ging het daarna richting Limburg.

 

 

Via passages in ondermeer Kortenaken, Geetbets en Nieuwerkerken koerste Tom zuidwaarts. In Haspengouw, van oudsher dé Vlaamse fruitstreek bij uitstek, nemen wijndruiven een steeds belangrijker plaats in. De route loopt daarna via Borgloon – ooit de hoofdplaats van het graafschap Loon – naar Tongeren. In Genoelselderen, de eindplaats van het eerste deel van de Wijngaardroute, geeft de tripteller 137 km aan.

 

Je vind het GPX-bestand van deel 1 van de Wijngaardroute in onze Roadbook-sectie.

 

 

Facebook comments