Toer van de week: Rondje Zeeland

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Imagellan Philippe Buissin

Route: Bart De Schampheleire

 

 

 

Wie graag toert, houdt vaak ook van vergezichten. In Vlaanderen worden die schaarser en schaarser. Maar vlakbij Vlaanderen ligt een regio waar de wereld zich nog wijds strekt: Zeeland. Deze Nederlandse provincie heeft z’n naam niet gestolen want er zijn weinig plaatsen waar de zee en het land zo nauw met mekaar verweven zijn als in Zeeland. Dat levert meestal schitterende uitzichten op, maar soms moet het land ook de toorn van de zee ondergaan, zoals tijdens de watersnoodramp van 1952.

 

 

In 2014 toerde toenmalig Motoren & Toerisme-redacteur Bart De Schampheleire door Zeeland. Bart vertrok vanuit Brasschaat, dat relatief dichtbij de grens met Nederland ligt en reed vandaar richting noorden. Langs Putte, bereik je Nederland en pik je een stukje West-Brabant mee, daarna koers je naar het westen. Via Tholen, via de Philipsdam en de Grevelingendam gaat het richting het eiland Schouwen.

 

 

Daarna zet je over de Afsluitdijk, via Neeltje Jans, koers richting zuiden en Noord-Beveland. Vanop Noord-Beveland bereik je via de Zandkreekdam. Via stops in oa Wemeldinge en Yerseke bereik je de Westerscheldetunnel om zo richting Zeeuws-Vlaanderen te koersen. Je passeert in vissershaven Terneuzen om tenslotte in mosseldorp Philippine te eindigen. Phillipine ligt net boven het Oost-Vlaamse voormalige vissersdorp Boekhoute.

 

 

Je vindt het GPX-bestand van deze Zeeland-route in de Roadbook-sectie op onze site.

Facebook comments