Tech: Yamaha Star infotainment-systeem

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Yamaha Motor Corp.

 

In de Lage Landen zal je de nieuwe Yamaha Star Venture niet gauw tegenkomen. Met de Venture gaat Yamaha immers de strijd met de Amerikaanse V-twin toerbuffels aan op hun eigen continent. De Star Venture - en de Star Eluder baggerversie -  zijn voorlopig dus alleen maar te koop in Canada en de Verenigde Staten.

De machine wordt aangedreven door een luchtgekoelde V-twin van 113 cubic inches - of 1854cc in ons geld - die sommigen misschien nog kennen uit de XV1900 Midnight Star custom, die ook hier een tijdje op de markt was. Een krachtbron die meer dan waarschijnlijk de Europese homologatievereisten niet (meer) haalt. Mag de mechaniek dan behoorlijk 'beproefd' - versta verouderd - zijn, dan geldt dat voor de elektronica zeker niet.

Speciaal voor de Star Venture en Star Eluder ontwikkelde Yamaha een heus geïntegreerd infotainment-systeem, met als hart een 7-duims LCD-scherm. geluidsinstallatie bediend. Via dat scherm kunnen het communicatie-systeem (mobiele telefonie met bluetooth), het navigatie-systeem, het audio-systeem en de rijhulpmiddelen van de motorfietsen, gevolgd en bediend worden. Dat laatste kan zowel manueel (touchscreen) als auditief (stembediening). In de video hierboven wordt het Infotainment-systeem van de Star-modellen voorgesteld. Zien we het straks terug ook terug op een Europees toermodel van Yamaha?

Facebook comments