Sportnieuws: Xavier Siméon maakt MotoGP-debuut in 2018

Het gerucht deed al een tijdje de ronde maar is nu ook bevestigd: Xavier Siméon rijdt MotoGP in 2018! De Brusselaar tekende zopas een contract met het Spaanse Reale Avintia Racing-team. Siméon zal volgend jaar op een Ducati Desmosedici GP16 uitkomen. De deal met Reale Avintia Racing loopt over twee jaar zodat Siméon zeker tot en met 2019 in de MotoGP te zien zal zijn.

 

Superstock-titels

 

Na een carrière-start in de WK Superbike-cyclus - met oa een EK Superstock 600-titel in 2006 en de FIM Cup Superstock 1000-titel in 2009 - stapte Siméon in 2010 over naar de Moto2. In dat eerste seizoen laag het zwaartepunt van z'n programma in het Spaanse CEV-kampioenschap, maar werkte hij vanaf de Franse GP de rest van het seizoen af met een Moriwaki-machine van het Spaanse Holiday Gym-team. Een jaar later stapte hij dan over naar het B-team van Tech3, om in 2012 voor Tech3’s eigenlijke Moto2-team uit te komen. Maar met de weinig competitieve Mistral 610 lukte het Siméon nooit om in de buurt van het podium te keren. 

 

Na een tussenstop bij het Spaanse Stop And Go-team, waar hij met een Kalex uitkwam en in Le Mans z’n eerste podium scoorde, belandde Siméon bij het Federal Oil Gresini-team. In het team van ex-wereldkampioen Fausto Gresini zou Siméon in 2014 en 2015 z’n grootste successen oogsten. Het eerste succes was  en 2e plaats in de GP van Argentinië van 2014. Een jaar later, pakte Siméon opnieuw een tweede plaats maar dan tijdens de openingsrace van het seizoen in Qatar. De GP van Duitsland, op de bochtige Sachsenring, zou het (voorlopige) hoogtepunt van z’n carrière worden. Siméon veroverde er niet alleen de pole-position maar stak ook de GP-zege op zak! De Brusselaar zou het seizoen 2015 afsluiten met een 7e plaats in de WK-eindstand. 

 

Na de successen bij Federal Oil Gresini volgden twee moeilijke seizoenen voor Siméon. Vorig jaar met de weinig competitieve Speed Up bij het QMMF Racing Team (17e  in de eindstand) en dit jaar bij het Spaanse Tasca Racing-team (19e in de tussenstand).Als Xavier Siméon volgend jaar, tijdens de GP van Qatar, z’n allereerste start in de MotoGP neemt, dan is hij de eerste Belg in de koningsklasse sinds Sébastien Legrelle. Legrelle werkte in 2000 een gedeeltelijk seizoen in de koningsklasse af.

Facebook comments