RIP: Nicky Hayden

Nicky Hayden is vandaag in het ziekenhuis van Cessena overleden aan de gevolgen van een fietsongeval. Tijdens een fietstraining in Italië werd Hayden vorige week woensdag aangereden door een auto. Hayden liep bij het ongeval zware verwondingen aan het hoofd en de borstkast op. Meteen werd duidelijk dat het ongeval verstrekkende neurologische gevolgen zou hebben. Hayden belandde in de coma en zou daar niet meer uitkomen.

 

De 35-jarige Hayden had een lange en vruchtvolle internationale carrière als wegracer. Aanvankelijk begon Hayden z'n carrière in de Flat Track-sport. Haydens vader Earl was een voormalig Flat-tracker en ook z'n broers Tommy en Roger Lee en zus Jenny beoefenden deze baansporttak. Hayden verkoos, net als z'n broers, echter vrij snel om zich op de Wegrace toe te leggen. Aan het eind van de jaren '90 groeide Hayden uit tot een van de sterkhouders van de Amerikaanse racerij. Concreet leverde dat zowel in het AMA Supersport, als in het AMA Superbike-kampioenschap een titel op. Nadat hij in 2002 deze laatste titel behaalde kreeg Hayden van HRC de kans om zich in de MotoGP te bewijzen.

 

Hayden zou 6 seizoenen voor het Repsol Honda-fabrieksteam in de MotoGP uitkomen. In z'n eerste seizoen 2003 stond de Amerikaan volledig in de schaduw van z'n teamgenoot Valentino Rossi.  Een eerste GP-zege kwam er in 2005 toen hij  op Laguna Seca de US Grand Prix kon winnen. Hét hoogtepunt van die carrière kwam in 2006 toen Hayden, toen voor Repsol Honda uitkomend, de MotoGP-wereldtitel veroverde. Hayden won dat seizoen twee GP's, de Dutch TT in Assen en wederom de US GP op Laguna Seca. Niettemin wist hij tijdens de laatste GP van het seizoen in Valencia wel Valentino Rossi van de wereldtitel te houden.

 

Na het seizoen 2008 nam Hayden afscheid van HRC en vertrok hij naar het Ducati-fabrieksteam, waar hij ondermeer de teamgenoot van Casey Stoner was. Podiumplaatsen werden echter zeldzaam voor Hayden. Vanaf 2014 kwam hij dan ook in de CRT-klasse van de MotoGP uit voor het Aspar-team van Jorge Martinez. Met de bescheiden productie-Honda's van Aspar kon Hayden moeilijk opboksen tegen de fabrieksmachines. Na twee moeilijke jaren richtte hij zich vanaf 2016 op het WK Superbike waar hij teamgenoot van Michael van der Mark werd in het officiële Ten Kate Honda-team. De rijder uit Kentucky tekende er voor de enige Honda-overwining van het seizoen tijdens een kletsnatte tweede race op Sepang. Hayden mocht aan het einde van het seizoen 2016 nog tweemaal invallen bij Marc VDS Racing Honda in de GP's.

 

Dit seizoen vormde Hayden, samen met Stefan Bradl, het officiële Red Bull Honda World Superbike-team. De  Amerikaan kende echter een moeilijk seizoensbegin en prijkte na de Italiaanse ronde op Imola slechts op de 13e plaats in de tussenstand.

 

Nicky Hayden werd 35 jaar.

 

Foto: Honda News

Facebook comments