RIP: Angel Nieto

2017 is bepaald geen goed jaar voor ex-wereldkampioenen. In een ziekenhuis op het Spaanse eiland Ibiza is vandaag meervoudig wereldkampioen Wegrace Angel Nieto overleden aan de gevolgen van een verkeersongeval.Nieto was  in januari 70 geworden.

 

Lichtgewicht-specialist

 

Nieto maakte naam in de lichtste klassen. Eerst in de 50cc, waarin hij vanaf 1964 met mondjesmaat in de GP’s uitkwam. Vanaf 1970 komt Nieto tegelijkertijd ook in de 125cc GP’s uit. Tussen 1964 en 1972 kom Nieto voor de Catalaanse constructeur Derbi uit. Een jaar later kiest hij voor het Italiaanse Morbidelli. Het seizoen 1973 draait echter op een teleurstelling uit en in 1974 keert hij terug naar Derbi. Nieto zal later ook voor Kreidler, Bultaco, Minarelli, Rotax (in een Spaans Siroco frame), Garelli en Yamaha 

uitkomen. Midden jaren ’80 verkast hij opnieuw naar Derbi waar hij een jaar later z’n carrière ook beëindigd. 

 

Ondertussen was Nieto tot een volksheld uitgegroeid in Spanje. De kleine, maar pezige man uit het arme Zamora toonde dat je met veel wilskracht iets kan bereiken. Een verhaal dat gelijklopend is met dat van nogal wat andere motorsporthelden uit die periode. In z’n 22-jarige GP-carrière zag Nieto nogal wat veranderen. De sport evolueerde niet alleen op technisch maar ook op commercieel vlak. 

 

12 + 1

Gedurende z’n 22-jarige GP-carrière veroverde Nieto 6 maal de wereldtitel in de 50cc klasse, in de 125cc lukte hem dat zelfs 7 maal. In totaal zijn dat dus 13 wereldtitels maar Nieto had het, bijgelovig als hij was, steeds over 12 + 1 wereldtitels. Zonen Angel Jr. en Pablo en neefje Fonsi maakten in de jaren ’90 deel uit van het GP-circus maar konden nooit echt meestrijden voor een wereldtitel. Nieto zelf hield lang nadat z’n motorsportcarrière ten einde was nog steeds een zekere marktwaarde. Dat resulteerde een tijdje in een eigen team en in een goedbetaalde rol als consultant/co-commentator voor de Spaanse publieke omroep TVE. 

 

Nieto raakte vorige week woensdag met z’n quad betrokken in een verkeersongeval op Ibiza. Daarbij liep de 70-jarige Nieto zware hoofdletsels op. Ondanks lichte verbeteringen zouden complicaties ertoe leiden dat de eerste Spaanse motorsportlegende vanmiddag overleed. Nieto is dit jaar  de 2e oud-wereldkampioen Wegrace die aan de gevolgen van een verkeersongeval overleed. In mei overleed de Amerikaanse ex-wereldkampioen MotoGP Nicky Hayden.

Facebook comments