Reisverhaal: Tour de France 2017-2

In Honfleur zitten we voor het eerst en het laatst tijdens onze zevendaagse aan de kust. We werpen nog een laatste blik op de Pont de Normandie - het majestueus kunstwerk over de Seinemonding dat we gisteren (gratis!) mochten overschrijden - en zetten koers richting Limoges.

 

Tekst: Dirk Gossye, Jochen Scheire, Jelle Verstaen

Foto’s: Jochen Scheire

 

Veel hoogteverschillen dienen we vandaag niet te overwinnen, bergjes zijn in deze regio eerder schaars. Vooral in de voormiddag zijn de wegen die hier twee agglomeraties met mekaar verbinden kaarsrecht en ze staan niet garant voor veel bochtenpret. Eén voordeel heb je hier wel: het gaat goed vooruit. We passeren het ‘Parc naturel du Perche’, een groene oase, en komen klokslag twaalf aan in La Ferté-Bernard. Met 170 kilometer achter de kiezen besluiten we om in dit kleine stadje met een bijzonder grote kerk een stukje te eten. In de schaduw van het kerkgebouw bestellen we op een lokaal terrasje enkele hamburgers, de gezondheidsfreaks verkiezen een slaatje.

We zijn verbluffend goed gevorderd vandaag en moeten in de namiddag nog zowat 300 kilometer afleggen naar Limoges, normaliter zijn we vroeg in het hotel straks. De kok van de bistro waar we net onze bestelling hebben gedaan wil echter niet echt  meewerken en we moeten anderhalf uur op onze bestelling wachten, de planning valt een beetje in het water. De bestelde maaltijden smaken bijzonder lekker – honger is de beste saus, weet je – maar we mogen nu al vergeten dat we vroeg aan het hotel gaan arriveren.

 

In de namiddag krijgen we een iets bochtiger traject voorgeschoteld maar van puur bochtenplezier blijven we voorlopig nog even gespaard. Wanneer we een beetje rondkijken valt het op dat Frankrijk absoluut niet volgebouwd is. Waar je bij ons in België moeite moet doen om een uitzicht te vinden dat niet is verstoord door menselijke inbreng kan je hier kilometers lang om je heen kijken zonder één litteken aan de horizon te bespeuren. Heerlijk. Limoges is een uit de kluiten gewassen stad met ongeveer 150.000 inwoners maar tot pakweg een kilometertje voor onze eindbestemming heb je nooit de indruk dat je naar een drukke grootstad aan het rijden bent, het blijft hier verbazend rustig.

Limoges is de hoofdstad van de regio Limousin, en daar zien ze motorrijders graag komen.  De toeristische dienst heeft een zevental motorritten uitgestippeld in de regio die alle bezienswaardigheden in de streek aandoen, en dat zijn er nogal wat. Vlakbij Limoges vind je bijvoorbeeld Oradour, een stadje dat in WO II volledig werd verwoest en waar op 10 juni 1944 meer dan 600 doden vielen. Het stadje werd nooit terug opgebouwd en is nu nog steeds te bezoeken als een relict van de waanzin die er tijdens de oorlog heeft plaatsgevonden.

 

Wij hebben een hotelletje gereserveerd aan de golfclub van Limoges, net buiten de stad. Het centrum van Limoges is amper vijf minuten verwijderd van onze slaapplaats maar omdat het ruim na zeven uur is wanneer we het hotel bereiken blijven we voor het eten even kijken naar enkele jongere ouderen die met de golfclub aan het proberen zijn een perfecte hole-in-one te scoren. Later op de avond spijkert een landgenoot ons nog even bij over het traden in Bitcoins en Etheriums. Als hij daarmee zijn kamer kan betalen, waarom wij dan volgend jaar niet? 

 

De GPS-bestanden van onze route op dag 2 vind je in de Roadbook-sectie van de site

 

Deel 1 van onze 'Tour de France' vind je hier

 

Facebook comments