Reisverhaal: Superring rond Parijs

Tekst en foto’s: Chris Wouters

 

Stip je als motorrijder Frankrijk als reisbestemming aan, dan denk je meer dan vermoedelijk in de richting van de Alpen, de Ardèche of het woeste binnenland van de Dordogne en de Limousin. De kans dat Parijs op uw lijstje van droombestemmingen in Frankrijk voorkomt is een pak kleiner, maar teken je op de landkaart een grote cirkel rond de Lichtstad, dan kan je er een schitterende meerdaagse motortrip door meerdere onontgonnen departementen maken.

 

Het brandt in Compiègne! Op de “Place de l’Hôtel de Ville” rijden brandweerwagens af en aan om een uitslaande brand ergens in een achterafsteegje te blussen. Jeanne d’Arc kijkt van op haar sokkel, tegenover het stadhuis, naar het drukke gedoe. Het zal haar worst wezen, ze heeft al voor hetere vuren gestaan … De Franse heldin werd hier, aan de oevers van de Oise, gevangen genomen nadat ze eerst de stad had bevrijd. Om daarna op de brandstapel te sterven. Compiègne is de startplaats van de wielerklassieker Parijs-Roubaix en ligt een  uurtje ten noorden van Parijs. Kies je voor secundaire wegen, dan sta je er na een goeie halve dag rijden vanuit Brussel. Eens je de grauwheid van de  Borinage en Noord-Frankrijk achter jou hebt gelaten is het een verbluffend mooie rit naar het startpunt van mijn “Péripherique XL”. Compiègne is een mooie stad met huizen die bijna allemaal zijn opgetrokken uit witte steen. Als ik langs de Oise wandel trekt een laatste roeier een streep in het water.

 

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in het meinummer van Motoren & Toerisme dat vanaf donderdag 26 april in de krantenwinkel of in uw brievenbus ligt. Nog geen abonnee? Koop de nieuwste Motoren & Toerisme dan rechtstreeks in onze tijdschriftenwinkel.be.

Facebook comments