Reisverhaal: Rondje Noorwegen

Noorwegen komt als vakantiebestemming heel dicht in de buurt bij ‘De hemel op aarde’ en dat komt niet enkel door de prachtige landschappen die je er kan bewonderen. Met enorme olievoorraden en amper vijf miljoen inwoners is dit één van de rijkste landen ter wereld. Terwijl de rest van Europa in 2009 kreunde onder de economische crisis, steeg het BNP van Noorwegen in datzelfde jaar met 9%. Je vraagt je af of er überhaupt een Noors woord bestaat voor ‘spaarzaamheid’.

 

Tekst: AC/JS 

Foto’s: Svein Berli

Uiteraard is Noorwegen in de eerste plaats een land van clichés. Fjorden, Vikings, trollen, gletsjers, de schreeuw van Edvard Munch, olie, midzomernacht en veel vis. Misschien is dat wel de reden waarom niet echt veel motorrijders dit land bezoeken, een motorrijder houdt namelijk niet van clichés. Noorwegen is ook niet echt een transitland en heeft een kustlijn van liefst 25.000 kilometer. Een tocht doorheen de dit met eilandjes doorspekte gebied vereist dus enige moeite en planning. Eens je er bent ga je al snel beseffen dat de inspanningen om er te geraken ruimschoots beloond worden, dat mochten we aan de lijve ondervinden tijdens een vijfdaagse in juni. Mijn ‘compagnon de route’, motorjournalist Svein Beirli, probeerde me al lang te overtuigen om eens een weekje met hem door zijn vaderland te cruisen. Svein nam me een weekje op sleeptouw in het zuidwesten van zijn land en ik vroeg me al snel af waarom het zo lang heeft geduurd vooraleer ik op z’n uitnodiging ben ingegaan. Je raakt namelijk nooit uitgekeken op de eindeloze landschappen die bedekt zijn met gletsjers, onderbroken door majestueuze watervallen die van hoge rotsen naar beneden denderen. Dit is moeder natuur op haar opperbest!

 

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in het decembernummer van Motoren & Toerisme. Nog geen abonnee? Dan kan je het decembernummer in onze online-tijdschriftenwinkel bestellen

Facebook comments