Race-update: MXGP Qatar

 

 

In de oliestaat Qatar ging zaterdag het WK Motorcross van start. Zesvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli (Red Bull KTM), liet er geen gras over groeien en trok in beide manches de zege naar zich toe. In de eerste manche won hij voor Clément Desalle (Monster Energy Kawasaki). Onze landgenoot liet een goede indruk en leek z'n oude vorm en stijl eindelijk terug gevonden te hebben op de fabrieks KX450F. Derde werd de Russische routinier Evgeny Bobryshev. Van de overige Belgen werd Van Horebeek 6e en Strijbos 11e.

 

In de tweede manche was het lang regerend wereldkampioen Tim Gajser die het tempo dicteerde. De Sloveen kwam echter niet fit - griep - aan de start in Qatar en die zwakte wist Cairoli in de eindfase uit te buiten. De Italiaan won dan ook in extremis. Nog in de eindfase moest Clément Desalle de duimen leggen voor de oprukkende Romain Febvre. Niettemin volstond Desalles vierde plaats om mee op het podium te mogen met GP-winnaar Cairoli en Gajser. Van Horebeek finishte deze keer als 6e, Strijbos werd 12e.

 

 

Stand MXGP (na 1 GP):

 

1. Antonio CAIROLI (ITA) - Red Bull KTM - 50 ptn

 

2. Tim GAJSER (SLO) - HRC Honda - 42 ptn;

3. Clément DESALLE (BEL) - Monster Energy Kawasaki - 40 ptn;

 

Overige Belgen:

 

7. Jeremy VAN HOREBEEK (BEL) - Monster Energy Yamaha - 31 ptn;

11. Kevin STRIJBOS (BEL) - Suzuki World MXGP - 19 ptn;

 

 

 

 

 

 

In de MX2-klasse gingen beide reekszeges naar Pauls Jonass (Red Bull KTM). Meteen de eerste GP-zege voor de jonge Let. De tweede plaats ging naar de Fransman in Belgische dienst (KEMEA Yamaha) Benoit Paturel, voor onze landgenoot Julien Lieber (LRT KTM).  Met twee derde plaatsen, notabene op een privé-machine, bewees de Oostbelg dat hij weer helemaal terug is na een jaar van blessureleed.

 

Voor de tweede MX2-Belg, Brent Van Doninck (KEMEA Yamaha) begon het seizoen minder voortvarend. In de eerste manche werd hij 17e, in de tweede 7e.

 

Ik ben niet tevreden met het resultaat van de eerste manche. Ik was bijna helemaal laatste bij de start en slaagde er niet in om rijders te passeren. Als je een rijder volgt zie je bijna niet wat er op je afkomt en maak je meer fouten. De snelheid was er wel, want telkens ik iemand passeerde kon ik onmiddellijk een kloof slaan. De tweede reeks ging een stuk beter en slaagde ik er wel in om plaatsen goed te maken. Ik kon sneller de rijders passeren en finishte als zevende, wat goed is." zei Van Doninck na afloop.  

 

 

Stand WK MX2 (na 1 GP):

 

1. Pauls JONASS (LET) - Red Bull KTM - 50 ptn;

2. Benoit PATUREL (FRA) - KEMEA Yamaha - 44 ptn;

3. Julien LIEBER (BEL) - LRT KTM - 40 ptn;

 

12. Brent VAN DONINCK (BEL) - KEMEA Yamaha -

 

Bekijk de korte samenvattingen van de manches van de GP van Qatar in de video hierboven.

 

MXGP kort nieuws:

 

  • - Het nieuwe WK-seizoen begon in mineur voor het Suzuki World MXGP-team van Stefan Everts. Everts’ nieuwe protégé Arminas Jasikonis had blijkbaar niet het juiste visum en raakte dus Qatar niet binnen. Afwachten of de Litouwer z’n administratie wel op orde heeft en komend weekend in Indonesië aan de start van de tweede GP zal staan.
  •  
  • - Twee van de favorieten voor de MX2-titel, Jeremy Seewer (Suzuki World MX2) en Pauls Jonass, delen dezelfde trainer. Beiden trainden deze winter immers onder de ervaren leiding van Limburger Willy Linden. In de voorbereiding deelden beide kemphanen vaak de gymzaal. Nu het WK-seizoen echt onderweg is, gaat Linden apart met z’n poulains werken.
  •  
  • - Een aantal MXGP-Belgen stond in Qatar niet aan de start. Zo ontbraken Ken De Dycker (J-Tech Suzuki), Damon Graulus (24MX Honda) en Jens Getteman (Pfeil Kawasaki). De reden van hun afwezigheid lag voor de hand: de hoge reiskosten die gepaard gaan met de overzeese GP’s. Wellicht zien we het drietal wel in actie tijdens de eerste Europese GP, die tijdens het Paasweekend (15-16 april) in het Italiaanse Pietramurata wordt verreden.
  •  

De MXGP gaat volgend weekend aan de slag in het Indonesische  Pangkal Pinang.

 

Foto: KTM Images/Ray Archer

Facebook comments