Productnieuws: 25 jaar Eko Motorwear

Begin april wisten de bezoekers van kledingshop Eko Motorwear even niet wat hen overkwam. Ze kwamen terecht in een volledig vernieuwde showroom en kregen zomaar drankjes en cadeautjes aangereikt. Niet geheel toevallig, zo bleek, want de kledij-specialist uit Kontich viert dit jaar zijn 25e verjaardag en daar mag al eens een opsmukbeurt en een feestje mee gepaard gaan.

 

Tekst: Dirk Gossye

Foto’s: Jochen Scheire, Eko

 

Het traject dat zaakvoerders Gerda Livens en Fabrice Vyvey gezamenlijk aflegden is op zijn minst atypisch te noemen omdat geen van beiden een motor- of kledinggerelateerde achtergrond had. Maar van aanpakken, dat wisten ze wel!...

 

Lampjes en leder

Fabrice: “Begin jaren ’90 was er nog volop ruimte voor ondernemers met lef. Via-via kwam ik in contact met een familielid van Gerda die met zijn opbrengsten uit de tomatenteelt wel iets anders wou doen dan zomaar wat kasbons kopen. Hij vond het een goed idee om te investeren in oplaadbare fietsverlichting, zo hoefde de schoolgaande jeugd niet harder te trappen en reden ze ook veiliger, want hoe dikwijls werd die dynamo niet afgezet? In de zomermaanden was er evenwel weinig aantrok voor die lampjes dus toen trokken we ook de baan op met fietshandschoentjes. De producent daarvan kwam kort daarna ook op de proppen met motorhandschoenen en zo ging de bal haast onmerkbaar aan het rollen.”

Gerda: “In het begin was er geen fysieke winkel, we gingen toen gewoon elk weekend naar één van de vele motorbeurzen en verkochten daar onze producten. Op algemene aanvraag besloten we dan toch maar ons magazijn om te vormen tot winkelruimte, gewoon met een paar rekken, schappen een een paar lopers in de gangen.”

Fabrice: “Wie toen bij Eko binnenliep kreeg één kleur te zien: zwart. De chopperhype was op zijn hoogtepunt – denk maar aan de populaire Yamaha Virago - en alles wat we in huis hadden was zwart leder. Handschoenen, broeken, jassen met biesjes, met frulletjes, met franjes, daarvoor moest je bij ons zijn want door het feit dat we rechtstreeks met de fabrikant onderhandelden, waren onze scherpe prijzen een enorme troefkaart.”

 

Evolutie

Gerda: “Gaandeweg zagen we met eigen ogen hoe de markt voor motorkleding veranderde en evolueerde. De omzet groeiden, het pand werd vergroot en het assortiment werd steeds ruimer. Waar we een paar jaar eerder nog zeker wisten dat we ons nooit zouden inlaten met helmen, laarzen of kunststof motorkledij hadden we plots een enorme showroom vol kleurige kleren van kop tot teen en accessoires allerhande.

Fabrice: “Ook opmerkelijk is dat de klanten steeds beter weten wat ze willen, al is dat een mes dat aan twee kanten snijdt. Soms moeten we alles uit de kast halen om de mensen er toch maar van te overtuigen dat een maatje te klein of twee maten te groot écht geen goed idee is… Belangrijk voor ons is dat we, ongeacht eventuele tegenkanting, altijd proberen de klanten zo goed en zo eerlijk mogelijk advies te geven.”

25 jaar

Fabrice: “En kijk: voor je het weet sta je 25 jaar verder. Het ging snel, maar ik kan wel zeggen dat we ondertussen duizenden klanten uit Wallonië, Vlaanderen en Nederland hebben geholpen bij hun keuze voor de juiste motorkledij.”

Gerda: ”Het technische aspect van beschermende kledij – of het nu jeans, leder of textiel is – heeft in de voorbije jaren enorm aan belang gewonnen. Daar hebben wij in die voorbije 25 jaar met onze neus bovenop gestaan. Motorrijders willen tegelijk casual, betaalbaar en veilig naar buiten komen en we doen er alles aan om daaraan tegemoet te komen. De gebruikte materialen worden steeds beter, de protectoren worden lichter, flexibeler en beter ademend, kortom: het gaat steeds meer de juiste richting uit…

 

 

Facebook comments