MX: Yamaha-rijders domineren Vlaams kampioenschap

AMC De Toekomst Dworp, organiseerde afgelopen weekend voor de eerste maal het Vlaamse Kampioenschap Motorcross van de VMBB (Vlaamse vleugel van de Belgische Motorrijdersbond). Nadat de club in 2015 noodgedwongen afscheid nam van de legendarische Kesterheide, en vorig jaar elders in Kester een tussenstop maakte, was de plaats van handeling nu Hof te Wijngaarde in Gooik.

 

Het door Wim Vanderheyden en Steve Ramon uitgetekende circuit mocht er best zijn. De flankenomloop deed ons een beetje denken aan het voormalige circuit van de Motor Unie Leuven in Egenhoven, maar dan met minder steile hellingen.

 

MX2: Brent Van Doninck logische winnaar

 

Noch Thomas Covington, noch Calvin Vlaanderen verschenen op het appèl en dus was Brent Van Doninck de enige GP-rijder in de MX2-klasse. Wie zich aan een walk-over van de KEMEA Yamaha-rijder verwachtte, kwam echter bedrogen uit. Van Doninck stak er van begin af aan bovenuit maar kreeg wel het gezelschap van Jago Geerts. De Sakhar KTM-rijder is in tegenstelling tot Van Doninck (nog) geen profcrosser maar dat deerde hem blijkbaar niet. De Balenaar kon het tempo van de Herentalsenaar makkelijk bijhouden en naderde zelfs op hem. Geerts ging Van Doninck zelfs even voorbij maar een ronde later vond Van Doninck het welletjes. De Yamaha-fabrieksrijder trok een gat, waardoor Geerts de rol moest lossen. Nathan Renkens zou als derde eindigen.

In de tweede manche kon Geerts opnieuw de strijd met Van Doninck aanbinden tot hij even op het  hoogste gedeelte van het circuit in de fout ging en onderuit schoof. Van Doninck won  dus opnieuw voor Geerts en Renkens en daarmee werd de sportieve logica gerespecteerd.

 

MX1: Van Horebeek voor eigen volk

 

Een week voor de GP van België gold de wedstrijd in Gooik als een waardemeter voor de Belgische MXGP-rijders. Met een Inters-peloton op nagenoeg volle sterkte - alleen Clément Desalle ontbrak - was er zeker genoeg kwaliteit aanwezig. Echt spannend werd het in de eerste manche echter nooit. Kevin Strijbos pakte de kopstart en werd op de voet gevolgd door clubrijder Jeremy Van Horebeek. 'De Jerre' kon echter geen vuist maken tegen de Suzuki-veteraan. Een hoosbui zorgde voor plotse modder waardoor Van Horebeek een pitstop moest maken voor een nieuwe bril. De Monster Energy Yamaha-rijder verloor weliswaar geen positie maar kon de reekszege wel vergeten.  Jeremy Delincé werd verdiend 3e voor Arminas Jasikonis en Steve Ramon.

In de tweede manche waren de rollen dan omgekeerd. Van Horebeek was duidelijk de snelste en leidde de hele manche voor Strijbos. Jasikonis werd nu derde voor Delincé en Damon Graulus.

 

Vlaams kampioenschap voor Van Horebeek

 

In de Superfinale waarin het kampioenschap van Vlaanderen vergeven werd, kwamen de beste 20 rijders uit beide Inters-klassen tegen mekaar uit. Opnieuw draaide het op een duel tussen Van Horebeek en Strijbos uit. Aanvankelijk leidde Strijbos maar na vier ronden moest de Suzuki-rijder de duimen leggen voor Van Horebeek. Jasikonis werd uiteindelijk derde. Brent Van Doninck werd de beste MX2-rijder op de zevende plaats.

 

Dat het Belgische crosspubliek vooral sterren van eigen bodem wil zien werd nogmaals duidelijk in Gooik. Met zowat alle grote Belgische grote namen achter het starthek was er voldoende publieke belangstelling. Toch lokt de wedstrijd niet de massa die destijds wel naar de Kesterheide afzakte. Dat is spijtig omdat AMC De Toekomst zeker loon naar werken verdient. Volgend jaar zou die beloning weleens in de vorm van een Zijspancross-GP kunnen komen...

 

Uitslagen Kampioenschap van Vlaanderen Motorcross Gooik

MX2 Eindstand: 1. Brent Van Doninck, 2. Jago Geerts, 3. Nathan Renkens, 4. Oriol Casas Cervera, 5. Kay Ebben

MX1 Eindstand: 1. Jeremy Van Horebeek, 2. Kevin Strijbos, 3. Jérémy Delince, 4. Arminas Jasikonis, 5. Damon Graulus

 

Superfinale: 1. Jeremy Van Horebeek, 2. Kevin Strijbos, 3. Arminas Jasikonis, 4. Jérémy Delince, 5. Steve Ramon, 6. Jeffrey Dewulf, 7. Brent Van Doninck, 8. Damon Graulus, 9. Ken De Dycker, 10. Jens Getteman

Tekst en Foto's: Bart Jacobs

Facebook comments