Motorsport LIVE: 8-10 juni

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: IomTT/Pacemaker Press, Mototech EWC Team, Yamaha Racing, KTM Images/Ray Archer, Trèfle Lozèrien

 

Isle of Man TT: De Isle of Man TT 2018 krijgt vrijdag z’n beslag met de Senior TT, de meest prestigieuze wedstrijd van het hele evenement. Maar eigenlijk is ‘The Senior’, niets meer dan een opgeleukte kopie van de Superbike TT.

Een historisch ogenblik tijdens de Superbike TT. Enkele seconden later zou Dean Harrison aan de allersnelste TT-ronde ooit beginnen! Foto: IoMTT.com/Pacemaker Press

Hoe dan ook, de editie 2018 van de Isle of Man TT zal de boeken ingaan als één van de grootsten ooit. Dat heeft veel te maken met het weer, dat de afgelopen anderhalve week ronduit schitterend was. Daardoor konden de rijders veel kilometers maken tijdens de ‘practice week’ en dat resulteerde in snellere tijden. Tijdens de Superbike TT van afgelopen zaterdag, verpletterde Dean Harrison (Silicone Engineering Kawasaki) het ronderecord. Dat deed hij verrassend genoeg niet tijdens de zesde en laatste ronde – tevens ook de enige ‘flying lap’ van de race, maar in de allereerste ronde. Vanuit een staande start zette Harrison een rondetijd van 16.50’neer op het 60.7 km lange circuit. Omgerekend komt dat op een gemiddelde snelheid van 216.347 km/u.

Op weg naar z'n allereerste TT-zege bewees Peter Hickman dat het verschil tussen straatlegale banden en raceslicks zelfs op een circuit van 60,7 km maar 3 seconden bedraagt! Hallucinant! Foto: IomTT.com/Pacemaker Press

 

Twee dagen later reed Peter Hickman (Smiths BMW) niet alleen naar z’n eerste TT-zege in de Superstock TT, maar zette hij ook een nieuwe ronderecord voor die klasse. Na een foute in de eerste ronde, waardoor hij 20 seconden verloor, zette Hickman een rondetijd van 16.53’op de tabellen.  Z’n tweede ronde van de Superstock TT legde Hickman dus aan een gemiddelde snelheid van 216.300 km/u af. En dat op een machine met straatlegale banden en zonder racevering!

Mickey D. vloog naar de zege tijdens de Superbike TT. Kan hij vrijdag, in de Senior TT, het absolute ronderecord van Dean Harrison verbeteren? Foto: IoMTT.com/Pacemaker Press

 

Ook vrijdag verwachten we een driestrijd tussen Michael Dunlop (Tyco BMW), Dean Harrison en Peter Hickman. Vanaf 13u45 kan je de Senior TT live volgen via TT LIVE maar in de voormiddag is er eerst nog de tweede Sidecar TT-race. Spectaculaire beelden uit de eerste Sidecar TT-race vind je hier.

 

WK Endurance Oschersleben: Zaterdag staat op Eurosport2 voor een groot stuk in het teken van de voorlaatste ronde van het WK Endurance: de 8H van Oschersleben. Aan de kop van het klassement is het ondertussen ongemeen spannend. F.C.C. TSR Honda France leidt de dans met 115 punten, GMT94 Yamaha telt één punt minder. Het officiële Honda Endurance Racing-team volgt op de 3e plaats met 101 punten. In Oschersleben wordt het voor de twee titelpretendenten om in ieder geval voor het andere team te eindigen. Tijdens de Suzuka 8 Hours, de finale van het FIM EWC - zoals het WK Endurance officieel heet – zullen beide vaste WK-teams het wellicht moeten afleggen tegen de Japanse gelegenheidsteams met rijders uit het WK Superbike en de MotoGP.

De jongens van het Mototech EWC Team lieten tijdens de vorige EWC-ronde op de Slovakiaronde hun klasfoto nemen. Vlnr: Marty Debruyne, Bram Lambrechts, Arnaud De Kimpe. Foto: Mototech 

 

Het enige Belgische team, het Mototech EWC Team (Yamaha) uit Wetteren, bezet momenteel de 26e plaats in de tussenstand. Maar met enige meeval zit een plaats in de top-25 of misschien zelfs de top-20 er wel in na Oschersleben.

 

WK Superbike, Brno: Het WK Superbike keert dit weekend terug naar Brno. Maar door de concurrentie van oa Roland Garros en de 8H van Oschersleben, zal je er maar weinig van merken op Eurosport. Zowel voor een verslag van de eerste als de tweede Superbike-race moet je tot ’s avonds wachten. De Supersport-ronde wordt wel LIVE uitgezonden.

Nederland moest meer dan 30 jaar wachten op een zege in het WK Superbike, maar toen won Michael van der Mark er ineens twee op Donington Park! Foto: Yamaha Racing

 

We zijn hoe dan ook benieuwd naar de verrichtingen van onze noorderbuur 'Mickey' van der Mark, die in Donington z'n twee eerste zeges in het WK Superbike liet optekenen. De Rotterdammer wordt daardoor allicht grof wild op de transfermarkt!

 

 

MXGP, GP van Frankrijk De MXGP-klasse wordt al een heel seizoen beheerst door het duel tussen regerend wereldkampioen Antonio Cairoli en diens teamgenoot Jeffrey Herlings. Beide heren zitten wel op een officiële Red Bull KTM maar opereren wel vanuit verschillende teams. In die bitsige strijd lijkt het er meer en meer op dat Jeffrey Herlings het laken naar zich toe trekt, maar ook nu geldt dat je Cairoli nog steeds niet mag uitvlakken.

Antonio Cairoli (links) en Jeffrey Herlings zetten dit jaar de toon in de MXGP. De tegenstand moet tevreden zijn met kruimels. Foto: KTM Images/Ray Archer

 

Teleurstellend en zelfs alarmerend is dan weer het gebrek aan tegenstand dat deze twee krijgen. De kloof tussen beide titelkandidaten en de rest is dan ook schrijnend. Eurosport2 zendt alle manches van de Franse GP uit, zij het dan ’s avonds.

 

WESS, Trèfle Lozèrien. Al sinds de allereerste editie van deze ‘Classique’in 1986, is de Trèfle Lozèrien tot een begrip uitgegroeid. Een endurowedstrijd over drie dagen, die door de wondermooie Lozère voert.

De Trèfle Lozèrien is de klassieker der klassiekers in het endurowereldje. Op Red Bull TV kan je zondag zien waarom dat zo is. Foto: Trèfle Lozèrien

Alhoewel 'het klavertje' een wedstrijd voor een groot publiek is – er staan 500 piloten aan de start – kan ze toch met een bijzonder indrukwekkend palmares uitpakken. Zo won Frankrijks bekendste endurist ooit, Stéphane Peterhansel, de wedstrijd maar liefst negenmaal. Red Bull TV blikt zondagnamiddag, vlak na de finish, op de wedstrijd van dit jaar.

 

 

Motorsport LIVE: 8-10 juni

Vrijdag 8 juni

Isle of Man TT 2018

11:15-12:15                Locate.im Sidecar TT Race 2 – LIVE via TT LIVE

13:45-15:45                Senior TT – LIVE via TT LIVE

Zaterdag 9 juni

WK Endurance – 8H Oschersleben

12:45-13:45                Voorbeschouwing en start – LIVE op Eurosport2

17:45-21:30                Race en aankomst – LIVE op Eurosport2

 

WK Superbike Tsjechië – Brno

21:30-22:10                WK Superbike race 1 – samenvatting op Eurosport2

 

Zondag 10 juni

WK Superbike Tsjechië – Brno

11:30-12:15                WK Supersport race - LIVE op Eurosport2

23:30-00:00                WK Superbike race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

MXGP – GP van Frankrijk, Saint-Jean d’Angely

14:00-15:00                MXGP Manche 1 – LIVE op Play Sports2

17:00-18:00                MXGP Manche 1 – LIVE op Play Sports2

19:15-19:45                MX2 Manche 1 – samenvatting op Eurosport2

19:45-20:15                MXGP Manche 1 – samenvatting op Eurosport2

20:15-21:00                MX2 Manche 2 – samenvatting op Eurosport2

21:00-21:45                MXGP Manche 2 – samenvatting op Eurosport2

WESS – Trèfle Lozèrien, Frankrijk

15:15-16:30                Samenvatting van de driedaagse wedstrijd – op Red Bull TV

 

 

Facebook comments