Motorsport LIVE: Weekend van 4-7 mei

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Suzuki Racing archive, Reale Avintia Racing, Red Bull Rookies Cup, Bennetts British Superbike

 

 

GP van Spanje Wegrace, Jerez. Na drie overzeese ronden beginnen de GP-racers dit weekend aan hun Europese tournee. De komende vijf maanden zullen ze in Europa doorbrengen en traditiegetrouw is de eerste Europese GP, die van Spanje. Sinds Dorna in 1992 de promotie van de Wegrace GP’s op zich nam is Spanje goed bedeeld geweest met GP’s. Momenteel vinden er maar liefst vier GP’s op Spaanse bodem plaats. Maar dé Spaanse GP wordt in Jerez de la Frontera verreden. Dit weekend ontvangt het Andalusische circuit voor de 32e maal de GP en dus mogen we gerust van een klassieker spreken.  Overigens staat alleen het TT Circuit Assen al langer onafgebroken op de GP-kalender dan Jerez de la Frontera.

Het Circuito de Jerez prijkt al sinds 1987 onafgebroken op de GP-kalender! 

Na drie GP’s leidt Andrea Dovizioso het wereldkampioenschap in de MotoGP-klasse. De Ducati Corse-rijder heeft 46 WK-punten, dat is 1 puntje meer dan regerend wereldkampioen Marc Marquez (Repsol Honda). Maverick Vinales (Movistar Yamaha) prijkt op de derde plaats met 41 punten. Voor Valentino Rossi moet Jerez een kentering brengen. De Italiaanse veteraan prijkt momenteel pas op de zevende plaats en heeft een achterstand van 17 punten op landgenoot Dovizioso.

Mag Xavier Siméon zondagnamiddag z’n allereerste WK-punten in de MotoGP aan z’n conto toevoegen? We hopen het alvast met hem. En waarom ook niet? De Brusselaar werd immers in Spanje gevormd. Niet alleen tijdens z’n jeugdjaren in de Metrakit-klasse, maar ook tijdens z’n CEV Moto2-seizoen in 2010. Alleen moet Siméon het helaas wel stellen met een twee jaar oude Ducati-machine én in een ultra-competitief kampioenschap als de MotoGP is dat uiteraard een grote handicap.

De net 21 jaar geworden Livio Loi had in Austin opnieuw het goede ritme te pakken. Kan hij in Jerez de la Frontera voor een uitschieter zorgen?

Voor Livio Loi liggen de kaarten enigszins beter. Na twee moeilijke eerste GP’s in Qatar en Argentinië, liet de Limburger in de GP of the America’s z’n ware potentieel zien. Halfweg de wedstrijd bezette de Reale Avintia KTM-rijder zelfs even de 6e positie, maar een foutje verwees hem alsnog naar plaats 10. Op een circuit dat hij als z’n broekzak kent, moet Loi zondag opnieuw in staat zijn om een top-10 plaats, of zelfs beter, te kunnen veroveren.

De 14-jarige Namenaar Barry Baltus, hier in actie op de Cup-versie van de KTM RC250R, is één van de nieuwkomers in de Red Bull Rookies Cup.

 

Red Bull Rookies Cup. De eerste Europese GP van het seizoen betekent traditioneel ook de eerste ronde van de Red Bull Rookies Cup. België telt dit jaar in dat ‘beloftenkampioenschap’twee vertegenwoordigers:  Barry Baltus en Sasha De Vits. Oostvlaming De Vits was vorig jaar ook al van de partij en begon toen sterk aan het 7 races tellende seizoen. In de tweede seizoenshelft was de fut er echter uit en bleef de jonge racer vaak puntloos. Voor Barry Baltus wordt Jerez z’n eerste meeting in de Red Bull Rookies Cup. Maar de jonge Namenaar heeft al wel de nodige ervaring opgedaan in oa het felbevochten Spaanse pre-Moto3-kampioenschap. Beide races van de Red Bull Rookies Cup zijn LIVE te volgen op Red Bull TV.

Een beeld van vorig seizoen: het complete BSB-peloton duikt de eerste bocht, Old Hall Corner, van Oulton Park in.

 

BSB Oulton Park. De eerste maandag van mei is in Groot-Brittannië traditioneel een ‘Bank Holiday Monday’, en dus heeft het hele land vrijaf. Nagenoeg het hele land, want de BSB-rijders moeten net dan aan de slag. Dat doen ze maandag op het circuit van Oulton Park, dat in het landelijke graafschap Cheshire ligt. De meeting in Oulton Park wordt psychologisch gezien een belangrijke. Op maandagavond is immers het eerste kwart van het 12 ronden tellende BSB-kampioenschap al achter de rug. Bovendien volgt daarna een reces van zes weken. Nogal wat teams en rijders uit het BSB of de ‘support’-klassen richten de komende weken de focus immers op het ‘Real Roads’-gebeuren en gaan aan de slag in de North West 200 en/of de Isle of Man TT.  Bradley Ray van het Buildbase Suzuki-team gaat als leider naar noordwest Engeland. Ray heeft 79 punten achter z’n naam  staan en dat zijn er 10 meer dan de ‘eeuwige’ Shakey Byrne (Be Wiser Ducati) en 14 meer dan Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki). Eurosport2 zendt beide BSB-races LIVE uit  op maandagnamiddag.

 

Motorsport LIVE:

Vrijdag 4 mei

MotoGP – GP van Spanje, Jerez

09:00-09:45    Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45    MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45    Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

Zaterdag 5 mei

MotoGP – GP van Spanje, Jerez

09:00-09:45    Moto3 3e vrije training – LIVE op Eurosport2

09:45-10:45    MotoGP 3e vrije training – LIVE op Eurosport2

10:45-11:45    Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport2

 

12:30-13:15    Moto3 kwalificatie – LIVE op Eurosport2

13:15-15:00    MotoGP kwalificatie – LIVE op Eurosport2

15:00-16:00    Moto2 kwalificatie – LIVE op Eurosport2

 

Red Bull Rookies Cup, Jerez

16:20-17:10    Rookies Cup race 1 – LIVE op Red Bull TV

 

Zondag 6 mei

MotoGP – GP van Spanje, Jerez

08:30-10:00    Warm-up – LIVE op Eurosport1

10:00-11:00    Introductie GP van Spanje – LIVE op Eurosport1

11:00-12:15    Moto3 race – LIVE op Eurosport1

12:15-13:45    Moto2 race – LIVE op Eurosport1

13:45-15:00    MotoGP race – LIVE op Eurosport1

 

Red Bull Rookies Cup, Jerez

15:20-16:10    Rookies Cup race 2 – LIVE op Red Bull TV

 

Maandag 7 mei

British Superbike, Oulton Park

14:30-15:15    BSB race 1 – LIVE op Eurosport2

17:30-18:15    BSB race 2 – LIVE op Eurosport2

 

 

Facebook comments