Motorsport LIVE: 7-8 juli

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Constructeurs en Teams

 

WK Superbike – Misano, Italië: We zijn begin juli, halfweg het jaar en dus wordt er nu al aan volgend seizoen gedacht. In het WK Superbike moet de ‘transferperiode’ nog goed en wel beginnen. Het enige échte wapenfeit op de transfermarkt tot nog toe, kwam van Kawasaki, dat Jonathan Rea een nieuw (en wellicht verbeterd) contract gaf voor de komende twee seizoenen.  Maar belangrijk dan wie waar rijdt in 2019 (en eventueel ook 2020), is de discussie over het ‘format’ van het WK Superbike.

 

Vooral in Groot-Brittannië lijken ze het huidige format, met één race op zaterdag en één op zondag, niet te lusten. Tijdens de Britse ronde op Donington van eind mei, passeerden er op zondag met moeite 13.000 betalende toeschouwers langs de kassa’s. Dat was een teleurstelling, zeker omdat Groot-Brittannië ooit als hét Superbike-land bij uitstek gold. Tijdens de hoogtijdagen van Carl Fogarty, in de tweede helft van de jaren ’90, lokte de Britse ronde van het WK Superbike tot 120.000 betalende toeschouwers op zondag.

De dominantie van het Kawasaki-fabrieksteam in het WK Superbike, laat zich ook naast het circuit voelen. De hoogtijdagen van het WK Superbike zijn voorgoed voorbij... Foto: Kawasaki World Superbike Team

 

Het is erg twijfelachtig of die tijden ooit terug gaan komen. Wat wel zeker is, is dat de neergang van het productie-WK gestopt moet worden. Nog niet zo heel lang geleden stond het WK Superbike garant voor spannende en entertainende races. Dat is al lang niet meer het geval. Zelfs een aangepast technisch reglement blijkt nu niet meer te volstaan om Jonathan Rea en diens Kawasaki ZX-10R af te stoppen. Minder spannende races betekent minder TV-kijkers en wie het kampioenschap op die manier niet volgt zal zeker niet geneigd zijn om terplekke te gaan kijken.

 

En dus moet het huidige format op de schop.  Een derde Superbike-race, die dan op zondag in de late namiddag verreden zou worden, zou een mogelijke piste zijn. Voor de FIM Superstock 1000-klasse lijkt het doek na dit seizoen definitief te vallen. De klasse werd in 1999 in het leven geroepen als springplank voor jong talent. Nu de productiemachines technisch meer en meer in het vaarwater van de Superbikes komen, lijkt er geen plaats meer voor hen te zijn in de WK Superbike-cyclus. 

Een tweede Superbike-race op zondagnamiddag - die zo het aantal races van de hoofdklasse op drie per weekend zou brengen - is één van de ingrepen die promotor Dorna overweegt om het het WK Superbike nieuw leven in te blazen. Foto: Honda News

 

Eurosport zendt dit weekend beide Superbike-races en de Supersport-race vanop Misano uit, maar doet dat, mede door de concurrentie van de Tour de France en Wimbledon, niet LIVE.

 

BSB – Knockhill, Schotland: Dit weekend trekt de British Superbike-karavaan noordwaarts, richting Knockhill. De wedstrijd op het nauwe, hobbelige circuit is de enige Schotse ronde van het BSB. Afgezien, van de ‘overseas’ meeting in Assen, is Knockhill ook de enige niet-Engelse ronde van het BSB-kampioenschap. Het BSB komt na een lange aanloop nu stilaan op toeren. In de komende twee maanden zullen er vijf ronden verreden worden. Vijf ronden waarin er gestreden wordt voor een felbegeerde Top-6 plaats. Wie na de 9e ronde van het kampioenschap (die op Silverstone wordt verreden) in die top-6 staat, komt in aanmerking voor ‘The Showdown’ en dus de titel.

Wie kan Leon Haslam dit jaar van de British Superbike-titel houden? De 35-jarige veteraan wordt ook getipt als de toekomstige teammaat van Jonathan Rea in het Kawasaki World Superbike Team. Foto: JG Speedfit Kawasaki

 

Momenteel voert de 35-jarige Leon Haslam de tussenstand van het kampioenschap aan. De ervaren JGR Speedfit Kawasaki-rijder heeft een aanzienlijke voorsprong van 64 punten op de 21-jarige Bradley Ray.  Buildbase Suzuki-rijder Ray, is nu al de revelatie van het seizoen, al stapelde hij tijdens de laatste ronde in Snetterton wel de fouten op.  Regerend kampioen Shane Byrne, volgt op 3 punten van Ray, maar zal in de rest van het seizoen wellicht niet meer in actie komen.

BSB-seizoensrevelatie Bradley Ray lijkt hier al met z'n gedachten in het WK Superbike te zitten. Kan Ray de titeldroom van Haslam dwarsbomen? Foto: Suzuki Racing

 

En dus krijgt Leon Haslam op z’n 35e eindelijk zicht op de BSB-titel. De zoon van de al even legendarische ‘Rocket’ Ron Haslam, wil wellicht graag met de titel op zak, afscheid nemen van het BSB. Haslam wordt in Groot-Brittannië immers getipt als de toekomstige teammaat van Jonathan Rea in het Monster Energy Kawasaki-fabrieksteam in het WK Superbike. Eurosport2 zendt zondagavond beide BSB-races in uitgesteld relais uit. Abonnees van de Eurosportplayer kunnen het BSB-weekend op Knockhill wel LIVE volgen op zaterdag- en zondagmiddag.

 

 

MXGP  GP van Azië – Semarang, Indonesië: Voor het tweede opeenvolgende weekend gaan de jongens van het WK Motorcross in Indonesië aan de slag. De Indonesische GP van vorig weekend, in Pangkal Pinang, bracht twee grote verrassingen. Een zege van Jeffrey Herlings in de MXGP-klasse is uiteraard géén verrassing op zich. Maar het wordt wel een verrassing van formaat wanneer die zege er iets meer dan twee weken na een sleutelbeenbreuk komt.  Zelfs zonder motortraining, in de week voorafgaand aan de Indonesische GP, wist Herlings Cairoli te kloppen in Pangkal Pinang. Dat de Italiaan wel met de eerste manche aan de haal ging zal de Noord-Brabander wellicht rookworst wezen...

Vlaanderen boven in de Indonesische ronde van het WK MX2! Althans, Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen toch. Als het een troost kan zijn: de HRC Honda-rijder Vlaanderen drukt zich ook vlot in het Nederlands uit! Foto: Honda News

 

De tweede verrassing van formaat kwam er van de man met de ‘meest Vlaamse naam’ van de mondiale motorcross-paddock, de Nederlandse Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen. Vlaanderen bezorgde HRC Honda de allereerste GP-zege in de MX2-klasse sinds Tim Gajser in 2015 wereldkampioen werd in de lichtste GP-klasse. Bovendien doorbrak hij de hegemonie van KTM en Husqvarna, die het WK MX2 tot nog toe beheersten. Mogen we in Semarang nog meer knalprestaties van Vlaanderen verwachten? Het antwoord krijgt u zondagochtend vanaf 7u00 op Eurosport2. Door het gunstig tijdsverschil met Indonesië zendt Eurosport2 zondagvoormiddag de vier manches van de Aziatische GP LIVE uit!

 

 

Motorsport LIVE: 7-8 juli

Zaterdag 7 juli

WK Superbike – Misano, Italië

16:00-16:45                WK Superbike race 1 – samenvatting op Eurosport2

 

Zondag 8 juli

WK Superbike – Misano, Italië

14:30-15:00                WK Supersport race – samenvatting op Eurosport2

15:00-15:45                WK Superbike race 2 – samenvatting op Eurosport2

British Superbike – Knockhill

20:30-21:15                BSB race 1 – samenvatting op Eurosport2

21:15-21:55                BSB race 2 – samenvatting op Eurosport2

MXGP – GP van Azië, Indonesië

07:00-08:00                MX2 manche 1 – LIVE op Eurosport2

08:00-09:00                MXGP manche 1 – LIVE op Eurosport2 en Play Sports1

 

10:00-11:00                MX2 manche 2 – LIVE op Eurosport2

11:00-12:00                MXGP manche 2 – LIVE op Eurosport2 en Play Sports1

 

 

Facebook comments