Motorsport LIVE: 30 september - 1 oktober

Is komend weekend, het laatste van september of het eerste van oktober? In ieder geval, het wordt een druk motorsportweekend met héél véél Motorsport op Eurosport. Tenminste, als je in België woont want Eurosport Nederland schotelt z’n kijkers op zondag veel voetbal voor. Met de voorlaatste Europese ronde van het WK Superbike op Magny-Cours (een klassieker) en de enige ‘overzeese’ BSB-ronde op Assen (na 5 voorgaande edities stilaan ook een klassieker) is er veel Wegrace op de buis dit weekend. Maar het zwaartepunt ligt, zeker vanuit Belgisch perspectief, toch bij de Motorcross der Naties - die officieel wel Motocross of Nations heet, maar wij blijven ‘old school’ - in het Engelse Matterley Basin. Van een klassieker gesproken!

 

Er was een tijd dat de strijd om de Chamberlain Trophy, zo heet de wisselbeker die het winnend land in ontvangst mag nemen, uitgevochten werd tussen België, Groot-Brittannië en Zweden. In 1981 kwam er echter een abrupt einde aan die schier oneindig saga. Team USA, kwam onder leiding van coach Roger De Coster - een volbloed Brusselaar - hondsbrutaal de Chamberlain Trophy vanonder de neus van de Europeanen halen (al hadden sommigen het van een ‘hold-up’). Vanaf dan waren we vertrokken voor 15 jaar Amerikaanse hegemonie in de Motorcross der Naties. Tot de Britten daar in 1994, in het Zwitserse Roggenburg, met een ‘shock victory’ een einde aan maakten. De Amerikanen waren hun momentum kwijt en het jaar daarop kon de Belgische ploeg (samengesteld uit Joël Smets, Stefan Everts en Marnicq Bervoets en gecoached door Paul Janssen) voor een eerste tricolore zege in 15 jaar zorgen. 

 

Fast Forward naar 2017 waar dit weekend 117 rijders uit 39 verschillende landen mekaar partij geven tijdens de Monster Energy Motocross of Nations. Plaats van handeling een gigantische glooiende weide, die omgetoverd is tot een prachtig circuit, in Matterley Basin. Noot voor de toeradepten: Zoek Matterley Basin niet op je kaarten. Deze plek, ligt in de buurt van de stad Winchester, waarvan ze deel uitmaakt. 

 

De formule van de Motorcross der Naties, wijzigde sinds het ontstaan van de wedstrijd in 1946 wel enkele malen maar het uitgangspunt bleef ongewijzigd. En dat uitgangspunt is: selecteer de drie beste rijders per land - het waren er ooit vier - om ze tegen de teams van andere landen uit te spelen. Omdat de ‘Naties’ een teamwedstrijd is, moeten rijders die de rest van het jaar mekaars rivalen zijn, samenwerken wars van merken of teambelangen en dat tot meerdere eer en glorie van het vaderland!

 

Belgisch bondscoach Joël Smets maakte zijn selectie reeds tijdens de Belgische GP in Lommel bekend. In die initiële selectie zaten Clément Desalle (Monster Eenergy Kawasaki), onze beste MXGP-vertegenwoordiger en Julien Lieber (LRT KTM). Maar beide Walen raakten de afgelopen weken echter geblesseerd waardoor Smets op zoek moest naar vervangers. Die vervangers vond Smets in Kempenaars Kevin Strijbos (Suzuki World MXGP) en Brent Van Doninck (KEMEA Yamaha). Zij vervoegen Jeremy Van Horebeek. We mogen de Belgen als outsiders voor het podium beschouwen. 

 

Verdere podiumkandidaten zijn Frankrijk (met Christophe Charlier, Gautier Paulin en Romain Febvre), De Verenigde Staten (met Zach Osborne, Cole Seely en Thomas Covington), Groot-Brittannië (Met Tommy Searle, Max Anstie en Dean Wilson) én Nederland (Met Brian Bogers, Glen Coldenhoff en Jeffrey Herlings). Vooral de Nederlanders zouden weleens aanspraak verrassend uit de hoek kunnen komen. Nog nooit won het land waar de geschiedenis van de MXdN ooit begon, deze wedstrijd. Maar vorig jaar zaten ze er heel dicht bij en met één Jeffrey Herlings in heel goede doen zou het dit jaar weleens raak kunnen zijn. Zowel Play Sports als Eurosport zendt de Motorcross der Naties uit. Bij de Belgische betaalzender gebeurt dat LIVE op Play Sports5, bij Eurosport in uitgesteld relais op Eurosport2.

 

Motorsport LIVE: 30 september-1 oktober

Zaterdag 30 september

WK Superbike - Magny-Cours 

10:30-11:15        WK Superbike Superpole - LIVE op Eurosport1

12:15-13:00        WK Superbike Superpole - herh. op Eurosport1

13:00-14:00        WK Superbike Race - LIVE op Eurosport1

 

Zondag 1 oktober

Motocross der Naties - Matterley Basin

14:00-15:00       MXdN Manche 1 - LIVE op Play Sports5

15:30-16:30       MXdN Manche 2 - LIVE op Play Sports5

17:00-18:00       MXdN Manche 3 - LIVE op Play Sports5

 

18:15-19:00       MXdN Manche 1 - herh. op Eurosport2

19:00-19:45       MXdN Manche 2 - herh. op Eurosport2

19:45-20:30      MXdN Manche 3 - herh. op Eurosport2

WK Superbike - Magny-Cours

11:30-12:15      WK Supersport Race - LIVE op Eurosport1

13:00-14:00      WK Superbike Race 2 - LIVE op Eurosport1

British Superbikes - Assen

20:30-21:15      BSB Race 1 - herh. op Eurosport2

21:15-22:00      BSB Race 2 - herh. op Eurosport2

 

Foto: Team Belgium/Shot by Bavo

Facebook comments