Motorsport LIVE: 3-5 augustus

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: KTM Racing/Ray Archer, Yamaha Racing, KEMEA Yamaha/BAVO, Honda Racing UK

 

 

MXGP – GP van België, Lommel: Zoals de traditie het wil, staat tijdens het eerste augustus-weekend de GP van België op de MXGP-kalender. Een logisch vervolg op de jarenlange traditie van de GP van België 500 cc. Een wedstrijd die steevast, op de editie van 1984 na dan, op de Naamse citadel plaats vond. Toen 10 jaar geleden bleek dat er in Namen geen toekomst meer was voor dit evenement, verhuisde de GP onder impuls van wijlen Eric Geboers naar Lommel. En daarmee zit de Motorcross GP toch in een regio waarin hij beter past. Nogal wat teams en rijders zijn immers in Lommel of de omgeving daarrond gevestigd. Dit jaar zal de GP van Belgium overigens in het teken staan van bezieler Eric Geboers, waar we in mei, helaas afscheid van moesten nemen.

Jeffrey Herlings is als ongekroonde 'zandkoning' torenhoog favoriet voor de eindzege in Lommel. Foto: KTM Images/Ray Archer.

 

Mogen we op een Belgische zege hopen in Lommel? In de MXGP-klasse wordt zo’n zege alleszins niet makkelijk te bewerkstellingen. Reeds een heel seizoen lang speelt de strijd in de voorste gelederen zich tussen Jeffrey Herlings (WK-leider) en Antonio Cairoli (regerend wereldkampioen – en 2e in de WK-stand) af. Clément Desalle (3e in de WK-stand) kon in Rusland weliswaar zijn GP-zege meepikken, maar speelt verder geen rol in de WK-strijd. Het is nog maar de vraag of de Monster Energy Kawasaki-rijder in Lommel zal kunnen meestrijden voor de zege. De Waal wist in het verleden al wel enkele podiumplaatsen (2x 3e en 1x 2e) te verzamelen in Lommel, maar kon nog nooit winnen op het Limburgse zandcircuit.

Nu Yamaha z'n contract niet meer verlengde moet Jeremy Van Horebeek knokken voor z'n verdere toekomst in de MXGP-klasse. Foto: Yamaha Racing

 

Mogen we dan hopen op een uitschieter van een andere Belg? Met Julien Lieber (Monster Energy Kawasaki), Jeremy Van Horebeek (Monster Energy Yamaha) én Kevin Strijbos (Standing Construct KTM), staan er nog drie andere ‘fulltime’ GP-Belgen aan de start. Voor de twee Vlamingen geldt dat ze (vooralsnog) geen zitje hebben voor volgend seizoen en dus komt een sterke prestatie voor eigen publiek zeker van pas.

Kevin Strijbos verbaasde twee jaar geleden vriend én vijand in Lommel, door er de GP te winnen. Kan hij dit weekend weer voor een uitschieter zorgen? Foto: Standing Construct KTM

 

Verder komen er ook nog twee Belgische wild card-rijders in actie: thuisrijder Yentel Martens (Rockstar Energy Husqvarna) én ‘good old’ Ken De Dycker (KTM).

 

In de MX2-klasse staan er dit weekend slechts twee Belgische rijders aan de start: Brent Van Doninck (Diga Procross Husqvarna) en Jago Geerts (KEMEA Yamaha). Voor seizoensrevelatie Geerts is Lommel ook zo goed als een thuisrace. In mei stond de Balenaar, met een derde plaats in de Letse GP, voor het eerst op een GP-podium. Lukt hem dat op het vertrouwde circuit van Lommel ook?

Op zanderige banen voelt Balenaar Jago Geerts zich als één vis in het water. De KEMEA Yamaha-rijder uit Balen behoort tot de outsiders voor een podiumplaats op de Heeserbergen. Foto: KEMEA Yamaha

 

De MX2 GP-winnaar van vorig jaar, Jorge Prado (Red Bull KTM), leidt inmiddels in de WK-stand. De Spanjaard die in Lommel woont, er school liep – en daardoor vlot Nederlands spreekt  - geldt ook dit jaar als favoriet voor de eindzege. Prado telt 11 punten voorsprong op regerend wereldkampioen Pauls Jonass (Red Bull KTM).

Jorge Prado verhuisde op z'n 12e van Spanje naar België om in Lommel te kunnen trainen! En met resultaat want vorig jaar stond hij er op het podium als GP-winnaar in de MX2! Foto: Red Bull KTM/Ray Archer

 

Nadat de Belgische GP jarenlang LIVE door Sporza werd uitgezonden, zal hij aanstaande zondag alleen rechtstreeks op Play Sports3 te zien zijn.  Het betaalkanaal zendt daarbij spijtig genoeg alleen de MXGP-klasse uit. Wie de GP zelf bijwoont kan op zondagavond nog uitgebreide samenvattingen van de vier GP-manches bekijken op Eurosport2.

Meer praktische info over de GP van België Motorcross in Lommel vind je via: www.gplimburg.com

 

 

MotoGP – GP van Tsjechië, Brno:  Na een zeer korte zomerstop – twee vrije weekends – beginnen de MotoGP-tenoren dit weekend aan hun tweede seizoenshelft op het Tsjechische circuit van Brno. Eén van Valentino Rossi’s lievelingscircuits én niet toevallig het circuit waarop hij in 1996 z’n allereerste GP won – in de 125 cc op een Nastro Azurro Aprilia. Rossi komt nu echter stilaan droog te staan, als het op GP-zeges aankomt. Z’n laatste GP-zege – Dutch TT 2017 in Assen - ligt alweer 13 maanden achter ons.

Valentino Rossi's laatste zege op Brno dateert alweer van 2009. Kan de Italiaanse publieksfavoriet daar zondag verandering inbrengen? Foto: Yamaha Racing

 

Kan Rossi zondag toch Marquez verslaan op het ‘natuurcircuit’ van Brno? Je ziet het op Eurosport1, dat overigens alle trainings- en kwalificatie-sessies en races van het weekend LIVE zal uitzenden.

 

BSB – Round7,  Thruxton: Nadat een aantal BSB-tenoren een weekendje in Japanse dienst doorbrachten tijdens de Suzuka 8 Hours, is het dit weekend terug ‘business as usual’, voor hen. Alhoewel zo 'usual' zal die 'business' wellicht niet worden, want met het razendsnelle circuit van Thruxton, staat wellicht één van de spannendste BSB-weekends van het jaar voor de deur.

Het razendsnelle circuit van Thruxton staat zondag garant voor slipstreamgevechten op het scherp van de snee! Foto: Honda Racing UK

 

Het circuit, dat eigenlijk gebaseerd is op de perimeterweg rond een voormalig RAF-basis, staat garant voor bloedstollende slipstream-duels. Eurosport2 zendt op zondagavond een ruime samenvatting van beide BSB-races op Thruxton uit.

 

Motorsport LIVE 3-5 augustus

Vrijdag 3 augustus

MotoGP – GP van Tsjechië, Brno

09:00-09:45             Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45             MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45             Moto2 vrije training – LIVE op Eurosport1

 

13:00-14:00             Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

14:00-15:00             MotoGP 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

15:00-16:00             Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

Zaterdag 4 augustus

MotoGP – GP van Tsjechië, Brno

09:00-09:45             Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45             MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45             Moto2 vrije training – LIVE op Eurosport1

 

12:30-13:15             Moto3 kwalificatie – LIVE op Eurosport1

13:15-15:00             MotoGP kwalificatie – LIVE op Eurosport1

15:00-16:00             Moto2 kwalificatie – LIVE op Eurosport1

 

Zondag 5 augustus

MotoGP – GP van Tsjechië, Brno

08:30-10:00             Warm-up alle GP-klassen – LIVE op Eurosport1

10:00-11:00             GP van Tsjechië introductie – LIVE op Eurosport1

 

11:00-12:15             Moto3 race – LIVE op Eurosport1

12:15-13:45             Moto2 race – LIVE op Eurosport1

13:45-15:00             MotoGP race – LIVE op Eurosport1

 

MXGP – GP van België, Lommel

14:00-15:00             MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports3

17:00-18:00             MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports3

 

19:15-19:45             MX2 manche 1 – samenvatting op Eurosport2

19:45-20:15             MXGP manche 1 – samenvatting op Eurosport2

20:15-20:45             MX2 manche 2 – samenvatting op Eurosport2

20:45-21:15             MXGP manche 1 – samenvatting op Eurosport2

 

British Superbike, Thruxton

22:00-22:45             BSB race 1 – samenvatting op Eurosport2

22:45-23:30             BSB race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

 

 

Facebook comments