Motorsport LIVE: 29 juni – 1 juli

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: constructeurs

 

 

MotoGP: Dutch TT - Assen, Nederland: De laatste week van juni staat voor Vlaamse wegracefans synoniem met de Dutch TT. Sinds we het in België al 27 jaar – de laatste editie van de Belgische GP vond in 1990 op Spa-Francorchamps plaats – zonder Wegrace GP moeten stellen, hebben we de Dutch TT een beetje in ons hart gesloten als ‘thuis-GP’. En dus trekken er jaarlijks enkele duizenden landgenoten, noordwaarts richting Drentse Hei. Het voorspelde hoogzomer-weer zal het Asser TT-circuit dit weekend Zuiderse allures geven. Tenminste, dat hopen we toch maar in het Hoge Noorden ben je nooit echt 100% zeker over de weersomstandigheden.

Valentino Rossi houdt van Assen en die liefde is, zeker bij het publiek rond het Asser TT-circuit, wederzijds! Foto: Yamaha Racing

 

Als we één favoriet naar voren moet schuiven om zondag, rond tien voor drie in de namiddag, op het hoogste schavotje te staan is het wel Valentino Rossi. Diens laatste GP-zege dateert van één jaar geleden in Assen. Rossi heeft altijd ‘iets’ gehad met de ‘Kathedraal van de snelheid’, zoals het TT-circuit ook wel eens genoemd wordt. Nochtans moest hij er in 1996 tijdens z’n eerste deelname aan de Dutch TT, als 125 cc-rijder, opgeven. Een jaar later wist de Italiaan wel de zege te pakken in de lichtste GP-klasse. Nog een jaar later, we zijn dan in 1998, boekte Rossi in Assen z’n eerste GP-zege in de kwartliterklasse (op een Aprilia). In de 500cc-klasse wist Rossi niet te winnen in Assen, al werd hij er in 2001 wel tweede op de iconische Nastro Azzuro Honda NSR500!

 

In de MotoGP-klasse lijkt Assen Rossi nog beter te liggen. Tussen 2002, het allereerste MotoGP-seizoen ooit, en 2017, wist hij er maar liefst 8 maal te winnen. Bovendien was de Dutch TT, in 2013, de eerste GP die hij tijdens z’n comeback-seizoen bij Yamaha wist te winnen. Op 22 seizoenen tijd (tussen 1996 en 2017) stond Valentino Rossi 21 maal aan de start van de Dutch TT. Eénmaal ontbrak de publiekslieveling en dat was in 2010, toen hij herstellende was van z’n tijdens de kwalificatie in Mugello opgelopen beenbreuk. Op die 21 deelnames aan de Dutch TT wist Rossi tienmaal te winnen (1x in de 125 cc, 1x in de 250 cc en 8x in de MotoGP). Daarnaast stond hij ook driemaal op het podium (1x als 2e in de 250 cc, 1x als 2e in de 500 cc en 1x als 3e in de MotoGP).

Zien we Valentino Rossi, aanstaande zondag, voor het eerst dit jaar op het bovenste podiumtrapje? Foto: Yamaha Racing

 

Gezien Rossi’s recente vormpeil – drie opeenvolgende derde plaatsen in Le Mans, Mugello en Barcelona – en z’n kennis van én passie voor ‘De kathedraal der snelheid’, behoort een zege in de 88e Motul Dutch TT zeker tot de mogelijkheden voor de veteraan van de MotoGP!

 

Valentino Rossi mag dan al een ‘klik’ met het TT-circuit hebben, voor Bo Bendsneyder (Tech3 – Moto2) en ook Livio Loi (Reale Avintia Racing KTM – Moto3) én Xavier Siméon (Reale Avintia Racing Ducati – MotoGP) is de Dutch TT, dé thuiswedstrijd. Ik kijk er naar uit om van start te gaan in m’n thuisrace. Ik hoop dat ik dit weekend goede resultaten kan boeken en ik zal samen met m’n team het maximum geven om daar in te slagen. We zullen vanaf vrijdag hard aan het werk gaan en ervoor zorgen dat de Belgische fans redenen tot juichen hebben”, zegt Livio Loi over de Dutch TT.

Kan Livio Loi z'n meegereisde Belgische fans in Assen met een knalprestatie verwennen? Foto: Reale Avintia Racing

 

Ook z’n Brusselse teamgenoot bij de Black Knights en het Reale Avintia Racing-team, Xavier Siméon, blikte vooruit op de race in Assen.  “Assen is een circuit waar ik van hou en waar ik tegelijkertijd in het verleden ook goede races in de Moto2-klasse reed. Het is ook, tezamen met Le Mans, een beetje m’n thuis-GP want het ligt erg dicht bij België en dat geeft me heel wat extra energie. Na de GP van Catalonië, waarin ik geen goed resultaat boekte, maar waar het weekend in z’n geheel wel positief verliep, voelde ik me een stuk beter op de motorfiets. Ik hoop dat ik met deze motorfiets het circuit in Assen snel onder de knie krijg en dat ik vanaf de eerste dag snel genoeg ben. M’n doel is om er dit weekend van te genieten en om de aanwezige Belgische fans met een goed resultaat te belonen.”

 

Pakt Xavier Siméon zondag in Assen z'n allereerste WK-punten in de MotoGP-klasse? Foto: Reale Avintia Racing

 

Wat die derde laaglander, Bo Bendsneyder dus, betreft kunnen we alleen maar hopen dat het hem dit weekend een stuk beter vergaat. Na 7 GP’s heeft de Rotterdammer nog steeds geen punten achter z’n naam. Hopelijk kan de Tech3 Moto2-rijder in Assen, aangevuurd door z’n thuispubliek en gebruikmakend van z’n circuitkennis, daar verandering in brengen.

Ook Bo Bendsneyder is nog steeds op zoek naar z'n eerste punten in de Moto2-klasse. Lukt het hem zondag voor z'n thuispubliek? Foto: Tech3 Moto2

 

Op Eurosport1 mis je dit weekend geen seconde van de 88e Motul Dutch TT. Naast Eurosport doet ook de Nederlandse publieke omroep NOS z’n duit in het zakje. De Motul Dutch TT zal  zondag volledig te volgen zijn op NOS1 vanaf 10u45!

 

Red Bull Rookies Cup - Assen, Nederland In Assen staan, in het nevenprogramma van de Dutch GP, ook de Red Bull Rookies aan de start. Voor ‘eerstejaars’ Barry Baltus en ‘tweedejaars’ Sacha De Vits, geldt de uitstap naar de Drentse hoofdstad eveneens als een thuisronde. Red Bull TV zendt beide races LIVE uit.

 

MXGP – GP van Indonesie, Pangkal Pinang: Het mag dan wel warm zijn in de Lage Landen, de piloten van het WK Motorcross krijgen het wellicht nog warmer tijdens de twee aankomende ‘back-to-back’ GP’s in Indonesië. Dit weekend betwisten ze de Indonesische GP in Pangkal Pinang, volgend weekend is de Aziatische GP in Semarang aan de beurt. Is het in die twee GP’s,  die fysisch wellicht bij de zwaarsten van het seizoen zullen horen, dat de strijd om de MXGP-kroon in z’n beslissende plooi zal vallen? Tijdens de GP van Lombardije in Ottobiano wist Antonio Cairoli optimaal te profiteren van Jeffrey Herlings’ afwezigheid, maar kan hij die opmars blijven volhouden? En in hoeverre doorstaat Jeffrey Herlings, na z’n sleutelbeenblessure, twee zware GP’s in een dikke week tijd?

 

Dat de constructeurs de Indonesische GP’s au serieux nemen blijkt uit het feit dat bvb. bij Yamaha’s Indonesische arm, YIMM (Yamaha Indonesia Motor Manufacturing), ook een duit in het zakje doet. De Yamaha MXGP-fabriekrsijders Jeremy Van Horebeek en Romain Fèbvre treden tijdens de twee GP’s  in Indonesië met het ‘Semaikin di Depan’-logo aan. In het Indonesisch wil “Semakin di Depan”, zoveel zeggen als “een stap vooruit”! Oplettende motorsportfans kennen dit YIMM-motto wellicht reeds omdat het ook ooit op de officiële Yamaha M1’s in de MotoGP prijkte.

 

Jeremy Van Horebeek (links) in z'n laatste officiële fotoshoot bij het Yamaha MXGP-team. Let op het 'Semakin di Depan'-motto (boven het Monster-logo) op de radiatorflappen van de YZ450F's! Foto: Yamaha Racing

 

Overigens liet Jeremy Van Horebeek, begin deze week, via social media weten dat z’n contract bij het Yamaha-fabrieksteam niet verlengd zal worden. Na vijf seizoenen op de YZ450F kan ‘Jerre’ dus op zoek naar een ander zitje.

 

Eurosport2 zendt zondagochtend, vanaf 7u00, de beide manches in zowel de MX2- als de MXGP-klasse LIVE uit!

Motorsport LIVE: 29 juni – 1 juli

Vrijdag 29 juni

Dutch TT – Assen, Nederland

09:00-09:45                Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45                Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

13:00-14:00                Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

14:00-15:00                MotoGP 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

15:00-16:00                Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

Zaterdag 30 juni

Dutch TT – Assen, Nederland

09:00-09:45                Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45                Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

12:30-13:15                Moto3 kwalificatie – LIVE op Eurosport1

13:15-15:00                MotoGP kwalificatie – LIVE op Eurosport1

15:00-16:00                Moto2 kwalificatie – LIVE op Eurosport1

 

Red Bull Rookies Cup – Assen, Nederland

16:20-17:10                Red Bull Rookies Cup race 1 – LIVE op Red Bull TV

 

Zondag 1 juli

Dutch TT – Assen, Nederland

08:30-10:00                Warm-up GP-klassen – LIVE op Eurosport1

10:00-11:00                Dutch TT introductie – LIVE op Eurosport1

 

10:45-15:30                NOS Sport 88ee Dutch TT – LIVE op NPO1

 

11:00-12:15                Moto3 Race – LIVE op Eurosport1

12:15-13:30                Moto2 Race – LIVE op Eurosport1

13:30-15:00                MotoGP Race – LIVE op Eurosport1

 

Red Bull Rookies Cup – Assen, Nederland

15:20-16:10                Red Bull Rookies Cup race 2 – LIVE op Red Bull TV

 

MXGP Indonesië – Pangkal Pinang

07:00-08:00                MX2 Manche 1 – LIVE op Eurosport2

08:00-09:00                MXGP Manche 1 – LIVE op Eurosport2, Play Sports1

 

10:00-11:00                MX2 Manche 2 – LIVE op Eurosport2

11:00-12:00                MXGP Manche 2 – LIVE op Eurosport2, Play Sports1

 

 

 

 

Facebook comments