Motorsport LIVE: 26-27 mei

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Kawasaki, North West 200

 

 

In de hoogtijdagen van het Wereldkampioenschap Superbike, deed het circus minimaal twee keer per seizoen Groot-Brittannië aan. En dat betekende dat alle Britse (versta Engelse) circuits met een Internationale FIM-keuring de ‘World Supers’ over de vloer kregen. Zowel Brands Hatch, als Donington Park en Silverstone prijkten ooit op de kalender van het WK Superbike. Anno 2018 volstaat één ronde op Donington Park om het Britse publiek te bedienen. En dat is een beetje vreemd want Britse rijders spelen al jaar én dag eerste viool in het WK Superbike. Ter illustratie, in de actuele tussenstand van het WK Superbike bezetten drie Britse rijders de eerste drie plaatsen.

 

Dat Jonathan Rea ook nu weer het Wereldkampioenschap aanvoert is geen toeval. De Noord-Ier is drievoudig wereldkampioen en heeft ondertussen Carl Fogarty’s record van 59 racezeges in het WK Superbike geëvenaard. Dit weekend kan Rea dat record op zijn naam zetten. Iets wat gezien z’n vormpeil geeneens een uitdaging lijkt. Rea is dan ook een rijder wiens talent er afdroop op nationaal niveau. Toen hij eind 2007, als 2e in de eindstand van het BSB, naar het WK Superbike kon verhuizen, verkoos hij het voor hem vertrouwde Honda – in dit geval het Ten Kate Honda-team in het WK Supersport - boven een fabriekszitje bij Ducati! Al kon dat ook te maken hebben met het feit dat Ducati geen crossmotoren bouwt. Rea is immers een ex-crosser en nog steeds gek van de sport waarmee het voor hem allemaal begon.

 

De eerder bescheiden Jonathan Rea, kan dit weekend het record voor het aantal race-overwinningen in het WK Superbike overnemen van de niet zo bescheiden Carl Fogarty.

 

Rea zou Honda jarenlang trouw blijven, tot hij wellicht gedesillusioneerd vanwege het gebrek aan progressie van de Fireblade, eind 2014 naar Kawasaki verkaste. In 2012 had hij van ‘Big Red’ nochtans ook aan de MotoGP mogen ruiken, toen hij de geblesseerde Casey Stoner voor twee races verving. Wie in twee MotoGP-races, zonder uitgebreid testprogramma vooraf, toch 8e en 7e weet te worden, verdient ons inziens meer kansen. Kansen die Rea helaas nooit zou krijgen.

 

Of Rea dat betreurt weten we niet. Wat we wel weten is dat hij sinds z’n overstap naar Kawasaki drie seizoenen na mekaar wereldkampioen Superbike werd. En dat is iets wat men in Groot-Brittannië, waar motorracen een belangrijke cultsport is, wel weet te waarderen. Het bewijs daarvan kwam eind vorig jaar toen Rea, pas op het laatste moment de duimen moest leggen voor Atleet Mo Farah, in de BBC Sports Personality of the Year-verkiezing. Bovendien werd hij in 2017 tot MBE (Member of the Order of the British Empire) verheven.

Jonathan Rea's ereronde tijdens de North West 200 van vorig weekend werd een ware triomftocht!

 

In z’n 15-jarige carrière reed Jonathan Rea echter nooit in z’n eigen Noord-Ierland (al reed hij wel op het Ierse circuit van Mondello Park in een aantal BSB-rondes). Daar kwam afgelopen zaterdag echter (een beetje) verandering in toen hij voor de 150.000 toeschouwers van de North West 200 een ereronde reed!

 

Een samenvatting van die North West 200, kan je zondagnamiddag op BBC2 bekijken. Vanwege het drukke sportaanbod van komend weekend is geen enkele van de WK Superbike-races op Donington Park LIVE te zien op Eurosport1 of Eurosport2. Al kan dat wel via de Eurosportplayer. Samenvattingen van beide Superbike-races en de Supersport-race zijn wel op Eurosport2 te bekijken.

 

 

Motorsport LIVE: 26-27 mei

Zaterdag 26 mei

WK Superbike, Donington Park

17:30-18:15                WK Superbike Race1 – samenvatting op Eurosport2

 

Zondag 27 mei

WK Superbike, Donington Park

21:00-21:30                WK Supersport Race – samenvatting op Eurosport2

21:30-22:10                WK Superbike Race2 – samenvatting op Eurosport2

 

North West 200 2018

13:00-14:00                North West 200 2018 – samenvatting op BBC2

 

 

 

Facebook comments