Motorsport LIVE: 15-17 juni

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Teams en constructeurs

 

MotoGP – GP van Catalonië:  Tijdens de GP van Italië in Mugello werden de kaarten grondig herschud in de MotoGP. Marc Marquez reed na z’n crash in de openingsfase de race weliswaar uit, maar bleef puntenloos in Toscanië. De Repsol Honda-rijder telt nu 23 punten voorsprong op Valentino Rossi (Movistar Yamaha) en dat betekent dat  de strijd om de titel nog lang niet gestreden is. Overigens komen ook Rossi’s teamgenoot Maverick Vinales (67 ptn.), Andrea Dovizioso (Ducati Team – 66 ptn.) en Johann Zarco (Monster Energy Tech3 Yamaha – 64 ptn.) nog steeds in aanmerking voor de wereldtitel.

Bovendien vielen de belangrijkste stukjes van de MotoGP-transferpuzzel in de week na Mugello allemaal op hun plaats. Een round-up van de belangrijkste transfers in de MotoGP lees je in ‘MotoGP: Wie rijdt waar volgend jaar?’

Vorig jaar leidde Marc Marquez de dans tijdens z'n thuis-GP op het Ciruito de Catalunya. Lukt hij daar zondag ook weer in? Foto: Honda News

 

Voor de GP-Belgen Livio Loi en Xavier Siméon betekent de GP van Catalonië ‘crunch time’. Beide Belgische piloten komen voor het Avintia Reale-team uit, dat eerder deze week op een dramatische manier afscheid moest nemen van jeugdpiloot Andreas Perez. De 14-jarige Spanjaard overleed begin deze week tengevolge van een zware crash tijdens een ronde van het Moto3 Junior WK op het Circuito de Catalunya  Een goede prestatie van de Avintia Reale-rijders zou een opsteker betekenen voor het Madrileense team. Bovendien nadert, zeker voor de Nederlandstalige Loi, ook de ‘alternatieve thuis-GP’ van deze twee Belgen met rasse schreden. Over welgeteld twee weken slaat het GP-circus z’n tenten op in de paddock van het TT-circuit in Assen.

Dit weekend kan je eerst nog genieten van de Catalaanse GP – niet te verwarren met ‘de GP van Katalaane’ want dat is iets heel anders. Door de concurrentie van de 24H du Mans (voor auto’s), zendt Eurosport zaterdagmiddag helaas de kwalificaties niet uit. Wie één Eurosport-player heeft kan ze wellicht wel zien.

 

MXGP – GP van Lombardije: Tot gisterenmiddag leek het er nog op dat Jeffrey Herlings regelrecht op weg was naar z’n eerste wereldtitel in de MXGP-klasse. Tot een crash, op training op het circuit van Berghem, daar verandering in bracht. De Nederlander hield aan de crash een sleutelbeenbreuk over en werd nog gisterenavond geopereerd door Dr. Toon Claes. Het diensthoofd Orthopedische Heelkunde van het AZ Herentals is in de voorbij vijfentwintig jaar uitgegroeid tot dé orthopedisch chirurg van de mondiale MX-paddock.

Zondagavond na de Franse GP leek Jeffrey Herlings nog regelrecht op weg naar de MXGP-titel te zijn? Kan titelrivaal Antonio Cairoli hem nog inhalen nu de Nederlander met blessureleed te kampen heeft? Foto: KTM Images/Ray Archer

 

De voorsprong van Jeffrey Herlings op z’n naaste belager Antonio Cairoli bedraagt momenteel reeds 62 punten. Herlings kan het zich dus veroorloven om één GP te missen. Zelfs al wint de Italiaanse veteraan beide manches in Ottobiano, dan nog heeft Herlings 12 punten meer op z’n conto staan. Het is maar de vraag of Herlings over twee weken fit genoeg zal zijn om het Indonesische tweeluik – de GP van Indonesië en de GP van Azië – dat op twee opeenvolgende weekends wordt afgewerkt, aan te vatten. Het wordt voor Herlings dus een race tegen de tijd om z’n voorsprong te kunnen verdedigen. Play Sports3 zendt zondag beide MXGP-manches LIVE uit. Eurosport2 zendt alleen de tweede manche LIVE uit.

Kempenaar Jago Geerts is aan een beresterk debuutseizoen bezig op de KEMEA Yamaha YZ250F! Foto: KEMEA Yamaha/Bavo

 

Ondertussen komt het jonge Vlaamse talent Jago Geerts (KEMEA Yamaha) tot ontbolstering in de MX2-klasse van het WK Motorcross. Na een knappe derde plek tijdens de GP van Letland, greep Geerts vorig weekend in Saint-Jean d’Angély net naast het podium. Tot nog toe speelde Geerts’ dagtaak zich af op de schoolbanken. Maar binnen twee weken slaat de Kempenaar de deuren van de middelbare school dicht om zich voltijds op z’n sport te kunnen concentreren en kan hij dus met gelijke wapens tegen z’n concurrenten strijden. Halverwege z’n debuutseizoen in het WK MX2 bezet Geerts de zesde plaats in de WK-stand! Benieuwd wat we deze zomer nog van hem mogen verwachten. Je kan beide MX2-manches uit Ottobianno zondagavond op Eurosport2 bekijken.

 

British Superbike – Snetterton 300:  De laatste ronde van het British Superbike-kampioenschap vond tijdens het eerste weekend van mei op Oulton Park plaats. Na het reces waarin nogal wat teams en rijders aan de slag waren in de North West 200 én de Isle of Man TT begint het BSB-circus er dit weekend weer aan in Snetterton. Het was op datzelfde circuit, dat de BSB-kaarten midden mei flink geschud werden. Bij een zware crash tijdens de BSB-test op het Snetterton 300-circuit liep regerend BSB-kampioen Shane Byrne naast een heleboel andere verwondingen, ook breuken aan nek- en ruggenwervels op. Even werd gevreesd voor verlammingsverschijnselen bij ‘Shakey’, maar dat was gelukkig niet het geval.

North West 200-winnaar krijgt deze zomer het gezelschap van z'n jongere broer Andrew in het Be Wiser Ducati-team in het British Superbike. Foto: Paul Bird Motorsport

 

De Be Wiser Ducati-rijder wordt (wellicht) voor de rest van dit seizoen vervangen door Andrew Irwin. Noord-Ier Irwin kwam tot hiertoe voor het CIA Landlords Insurance Honda-team in het WK Supersport uit. Dat de keuze op hem viel hoeft niet écht te  verwonderen aangezien hij de broer is van Be Wiser Ducati-titularis én North West 200-winnaar Glen Irwin. Eurosport2 zendt zondagavond een samenvatting van beide races op Snetterton uit.

 

Motorsport LIVE: 15-17 juni

Vrijdag 15 juni

MotoGP – GP van Catalonië, Montméllo

09:00-09:45                  Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport2

09:45-10:45                  MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport2

10:45-11:45                  Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport2

 

13:00-14:00                  Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport2

14:00-15:00                  MotoGP 2e vrije training – LIVE op Eurosport2

15:00-16:00                  Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport2

 

 

Zaterdag 16 juni

MotoGP – GP van Catalonië, Montméllo

09:00-09:45                  Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport2

09:45-10:45                  MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport2

10:45-11:45                  Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport2

 

Zondag 17 juni

MotoGP – GP van Catalonië, Montméllo

10:00-11:00                Introductie GP van Catalonië – LIVE op Eurosport1

11:00-12:15                Moto3 race – LIVE op Eurosport1

12:15-13:45                Moto2 race – LIVE op Eurosport1

13:45-15:00                MotoGP race – LIVE op Eurosport1

 

MXGP – GP van Lombardije, Ottobiano

14:00-15:00                MXGP Manche 1 – LIVE op Play Sports 3

17:00-18:00                MXGP Manche 2 – LIVE op Play Sports 3, Eurosport2

 

18:00-18:30                MX2 Manche 1 – samenvatting op Eurosport2

18:30-19:15                MX2 Manche 2 – samenvatting op Eurosport2

 

British Superbike – BSB ronde 4, Snetterton 300

19:15-20:00                BSB Race 1 – samenvatting op Eurosport2

20:00-20:40                BSB Race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

 

Facebook comments