Motorsport LIVE: 1 mei

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Husqvarna/Juan Pablo Acevedo, KTM/Ray Archer

 

 

Top-motorsporters zijn naast topsporters ook vooral entertainers. En entertainers treden bij voorkeur op, wanneer andere mensen niet moeten werken. Tijdens weekends dus, of op feestdagen... Van oudsher worden de Motorcross GP’s, net als de Wegrace GP’s op zondagen verreden. Tenminste, op een paar uitzonderingen na. Zo herinneren we ons van vorig jaar dat de GP van Qatar op zaterdagavond werd verreden (met trainingen en kwalificaties op vrijdag). Ook een aantal edities van de Noord-Ierse GP In Desertmartin werden op zaterdag verreden. Van de Benelux GP in Valkenswaard werden een aantal edities op Paasmaandag afgewerkt. En morgen wordt er een GP op een dinsdag verreden.

Jeffrey Herlings vorig jaar in actie in Orlijonok, met op de achtergrond het planetarium van de kinderstad.

Ook in Rusland vieren ze de Dag van de Arbeid en dus werd er dit jaar voor deze feestdag gekozen als datum voor  de Russische GP. Die vindt in Orlijonok, aan de Zwarte Zee, plaats.  Orlijonok werd in het Sovjet-tijdperk opgericht om de jonge elite van de Communistische partij klaar te stomen. Het was dus in feite een vakantiekamp. Ook nu, 28 jaar na de val van de Sovjet-Unie is Orlijonok nog een oord waar jongeren van over heel Rusland hun vakantie komen doorbrengen.

 

Na de GP van Portugal van twee weken geleden, leidt Jeffrey Herlings het WK MXGP. De Nederlandse Red Bull KTM-fabrieksrijder heeft 16 punten voorsprong op z’n teamgenoot en regerend wereldkampioen Antonio Cairoli. Tijdens de eerste vijf GP’s van het seizoen slaagde niemand buiten het Red Bull KTM-duo er in om een GP, of zelfs nog maar een manche te winnen. Van suprematie gesproken! De kans is dus erg groot dat Herlings en Cairoli ook aan de Zwarte Zee de lakens zullen uitdelen. Kan Herlings het kloofje op Cairoli uitdiepen, of weet deze laatste terug te slaan? Onze landgenoot Clément Desalle is één van de weinige outsiders die kans op een podium maakt. Kan hij in Orlijonok z’n eerste GP van het seizoen winnen?

Conrad Mewse zweeft door het Russische luchtruim met de Zwarte Zee als achtergrond. 

 

Ook in de MX2-klasse zijn de Red Bull KTM’s aan het feest. Regerend wereldkampioen Pauls Jonass won de eerste drie GP’s van het jaar, maar moest in Italië en Portugal wel teamgenoot Jorge Prado voorlaten. De jonge Spanjaard, die Nederlands met een Limburgs accent spreekt, heeft een achterstand van 14 punten op Jonass. Maar dat kloofje is in dit stadium van het seizoen nog makkelijk overbrugbaar.

 

De eerste tricolore vertegenwoordiger in de MX2-klasse is Jago Geerts. De scholier uit Balen is aan een eerste WK-seizoen met hoogten en laagten bezig. De combinatie middelbare school/WK Motorcross is zeker geen makkelijke maar over twee maanden kan Geerts zich volledig op z’n sport toeleggen. De Kemea Yamaha-rijder pakte tot nog toe in 9 van de 10 verreden manches punten en is dus best regelmatig.

 

De GP van Rusland is morgennamiddag op Eurosport2 en Play More te volgen. Eurosport2 zendt de eerste manches LIVE uit en brengt van de tweede een samenvatting in de vooravond. De beide MXGP-manches zijn ook LIVE op Play Sports1 te volgen.

 

 

Motorsport LIVE: 1 Mei

GP van Rusland Motorcross – Orlijonok

12:00-13:00                MX2 Manche 1 – LIVE op Eurosport2

13:00-14:00                MXGP Manche 1 – LIVE op Eurosport2, Play Sports1

 

16:00-17:00                MXGP Manche 2 – LIVE op Play Sports1

17:00-17:45                MX2 Manche 2 –  samenvatting op Eurosport2

17:45-18:30                MXGP Manche 2 – samenvatting op Eurosport2

Facebook comments