MotoGP Maleisië en WorldSBK Qatar: pure verwennerij voor wegracefans

Een zonnig nazomerweekend eind oktober: bij het krieken van de dag naar Moto3, Moto2 en GP kijken, daarna de eigen fiets van stal halen, een stevig eindje gassen, straffe verhalen uitwisselen aan de toog, en 's avonds naar WorldSBK en WorldSSP kijken, pure verwennerij voor ons, snelheidsfreaks! Het afkicken en aftellen naar 2017 zal ons zwaar vallen, al hebben we natuurlijk nog 1 manche MotoGP voor de boeg! 

 

MotoGP MALEISIË: tropische temperaturen en plotse plensbuien zijn hier meestal aan de orde, en het was nu niet anders. Het verloop van quasi alle reeksen werd hierdoor gans het weekend bepaald, nat is nat en droog is droog maar geen mens die houdt van alles wat tussen deze parameters ligt. 

 

De Moto3-manche kende een zelden gezien, accidenteel verloop, met zowat de helft van het startveld dat tegen dek ging. Met een 23-ste stek op de grid had Loi een ronduit slechte beurt gemaakt, aan de meet kwam hij als negende door en dit mag ronduit schitterend genoemd worden, Livio bleef er tenminste opzitten en na de incidenten in de aanvangsfase zat een aansluiting bij de kopgroep er toch niet meer in, al finishte hij op slechts 14 seconden van winnaar Bagnaia, en op 7 seconden van het podium dat vervolledigd werd door Bendsneyder en Kornfeil. Met nog 1 manche te gaan heeft Livio nog uitzicht op een top-15 eindklassering, al zal hij zich in deze fase ook al aan het focussen zijn overstap naar het Leopard-team. 

 

In de Moto2 kroonde Zarco zich opnieuw kampioen. Thomas Luthi, de enige die hem in de meest ideale omstandigheden de titel nog zou kunnen ontnemen, kwam er niet aan te pas en finishte pas als zesde. Zarco deed op meesterlijke wijze wat hij voor ogen had: kampioen worden in stijl, niet zo evident gezien het verloop van de wedstrijd, waarbij hij zich een weg naar voren diende te banen, alvorens Morbidelli en Folger te remonteren. Na de race beleefden we het kippenvelmoment van het weekend: de klassieke backflip van ex-turner Zarco, ditmaal synchroon met een niet nader geïdentificeerde dubbelganger, waarna de Zarco's samen op de fiets naar het parc fermé reden, waar Zarco zijn tranen de vrije loop liet, prachtig! Xavier Simeon zat er aanvankelijk goed bij doch werd door de ene na de andere voorbijgeflitst, zodat hij zich uiteindelijk moest tevreden stellen met 1 luttel puntje. Hopelijk lukt het hem volgend jaar beter op de Kalex! 

 

In de MotoGP zagen we een wederoptredende, ontketende Andrea Iannone -the maniac- die in de aanvangsfase felle strijd leverde met Rossi en een aandringende Crutchlowdie op zijn beurt de bovenhand leek te halen van Marquez, bij dit kwartet voegde zich ook Dovidzioso die wijselijk de kat uit de boom keek, en of dit loonde! Zowel IannoneCrutchlow als Marquez gingen onderuit over de voorkant, zodat Dovi enkel nog af te rekenen had met Vale. Dovi werd zodoende de negende (!) racewinnaar van het seizoen, van een revival van de GP gesproken! Lorenzo, die een anonieme race reed, werd in extremis onverhoopt derde op bijna 12 seconden, doch moet de titel van vice-wereldkampioen wel laten aan zijn huidige ploegmaat, Valentino Rossi

     

WorldSBK QATAR: 2 manches Superbike en 1 manche Supersport als hekkensluiters van het seizoen. Dat Jonathan Rea kampioen zou worden stond er aan te komen, hij had amper 2 puntjes nodig uit 2 reeksen. Op zaterdag was het zover: hij werd tweede na een andermaal ongenaakbare Davies, doch waarbij vooral de derde man, Sylvain Guintoli, zich in de kijker reed. De kampioen van 2014 sleepte het eerste podium voor het Yamaha-fabrieksteam in de wacht. De ontlading bij het Pata Yamaha Official WorldSBK Team was aandoenlijk, het werd hoogtijd dat de R1-M op wereldniveau aansluiting kreeg bij KRT en Ducati, dat belooft voor volgend seizoen met Van der Mark en Lowes. Jammer dat Sylvain volgend jaar wordt opzij geschoven, doch daar hadden we het reeds over!  

 

De seizoenssluiter op zondag kende een herstart nadat de motor van de Kawa van lokale rijder Al Sulaiti een oliespoor nagelaten had. In de herneming draaide het andermaal uit op een klassieker, Davies, Sykes en Rea dus, in die volgorde bolden ze over de meet. Davies lukte een 6 op een rij en zag zich tienmaal op de hoogste trede van het podium. 2 DNF's en een eerste seizoenshelft met ups and downs hielden hem wellicht van de titel. Rea had nog getracht om, na Sykes uitgeremd te hebben, dit ook met Davies te doen doch, toen dit niet lukte liet hij zich afzakken om Sykes de tweede plaats te gunnen, waarna het 1-2 werd in de eindstand voor de KRT-boys. Davies had hier echter geen probleem mee, enkel voor ons kwam het iets te ostentatief over. Guintoli werd vierde, ploegmaat Lowes tiende. 

 

Van de World Supersport zullen we ons de verrassende pole van Luke Stapleford op de 5 jaar oude Triumph Daytona 675R herinneren, alsook de zinderende strijd om de zege tussen Kyle Smith en kampioen Kenan SofuogluSlipstraemen is in Qatar de boodschap, de ZX6-R toonde zich een zuchtje sneller dan de CBR600RR, maar niettemin was het de rosse Brit die het met 6 1000/sten haalde, mooi zo! Stapleford werd er al vroeg uitgekegeldCluzel werd derde en Krummenacher vijfde, zodat de Fransman zich met 2 punten voorsprong op de Zwitser vice-kampioen mag noemen!   

Main image: 2 Zarco's op 1 fiets!

Foto's en volledige uitslagen: www.worldsbk.com/en/   - www.motogp.com/

Patrick Leus.

 

Facebook comments