MotoGP Jerez: Dani Pedrosa wint en mengt zich in de titelstrijd!

 

Dani Pedrosa lijkt herboren. De kleine Spanjaard, momenteel aan zijn twaalfde jaar op Repsol Honda bezig, stond voor het seizoen van de waarheid. Sinds zijn tweede plaats in 2012, na Jorge Lorenzo, ging het enkel bergaf waardoor vele GP-fanaten zich begonnen af te vragen of hij dat zitje bij Repsol Honda nog wel verdiende.

Pedrosa werkte hard en onopvallend tijdens de winter, grootspraak moet je nu eenmaal van hem niet verwachten, maar ondernam wel drastische maatregelen. Hij liet zich omringen door een compleet nieuwe technische staf en nam Sete Gibernau aan als begeleider/coach. De charismatische landgenoot en Dani’s vriend-aan-huis weet uit ervaring wat het is om tweede te worden na een opponent die ongenaakbaar lijkt. In 2003 en vooral 2004 was de spanning met Valentino Rossi te snijden, met de clash in Jerez als hoogte- of moeten we zeggen dieptepunt. Gibernau werd nooit kampioen in zijn gevarieerde carrière maar kan misschien net daardoor aanvullen wat Pedrosa de voorbije seizoenen miste. Met een 5e plaats en een DNF leek het bijna weer zo’n seizoen te gaan worden maar na het podium in Texas en de zege in Jerez is de mindere start van 2017 alvast goedgemaakt. Nu is het voor Pedrosa zaak om te bevestigen, regelmatige resultaten neer te zetten en zo misschien eindelijk nog eens mee te doen voor de titel. Na één kampioenschap in 125cc (2003) en twee in 250cc (2004 & 2005) is het hem van harte nog eens gegund.

Teammaat Marc Marquez was zichtbaar blij met zijn tweede plaats, de rangorde van de kwalificaties werd bewaard. Het was nu eenmaal Dani’s weekend en daar had sympathieke Marc wel vrede mee. Hij had er tijdens de race nochtans alles aan gedaan maar voelde toen dat bandenslijtage een tol begon te eisen. Pedrosa haalde op dat moment voordeel uit zijn minder agressieve rijstijl en laag gewicht en Marquez settelde zich op de tweede stek, dankbaar de punten in ontvangst nemend. In de strijd om het kampioenschap deed hij weer een mooie zaak en is nu slechts 2 en 4 luttele puntjes verwijderd van zijn Movistar Yamaha concurrenten Maverick Viñales en Valentino Rossi.

Vorig jaar was Rossi top in Jerez en hij had gehoopt daar dit jaar, als WK leider, een vervolg aan te breien. Mamma mia! De tweede helft van de race zakte hij steeds verder weg, overduidelijk worstelend met de Yamaha M1 die de voorbije weken meermaals de hemel werd ingeprezen. Teammaat Viñales deed het met een 6e plaats iets beter maar kwam ook nooit in aanmerking voor het podium. Beide Yamaha piloten sprokkelden ondanks het mindere weekend toch punten en legden op die manier de huidige tussenstand van het WK vast, met de vier protagonisten op 10 punten van elkaar.

Om het Spaanse feestje in Jerez compleet te maken was dit keer ook Jorge Lorenzo van de partij. Tegen alle verwachting in vond Jorge voor het eerst echt zijn draai op de Duc en presteerde het hele weekend beter en beter. Hij vierde zijn eerste podium met Ducati alsof het zijn allereerste ooit was. “De Ducati GP17 voelt stilaan als ‘mijn’ motor aan”, zo glunderde Lorenzo na de officiële tests, de dag na de races. Dat belooft.

Tijdens die eerste mid-seizoenstest was Viñales plots weer de snelste, net voor Marquez en Pedrosa maar ging het verder vooral om nieuwe onderdelen zoals uitlaten, banden met stijver karkas, chassis en geïntegreerde zijspoilers uitproberen. Rossi kwam er niet aan te pas qua tijden maar kon naar eigen zeggen zijn problemen van tijdens de race oplossen en was daardoor best tevreden.

Vaste kandidaat in deze rubriek dit seizoen is rookie Johann Zarco. Zijn 4e plaats is geen toeval meer en de manier waarop hij in de beginfase naar voor stormde heeft vast en zeker de laatste twijfelaars over de streep getrokken: deze Zarco is een kandidaat winnaar voor de komende seizoenen. Cal Crutchlow was als 3e gekwalificeerd en zat tijdens de race op schema voor een podiumplaats maar kwam ten val. Zo springt Zarco, als rookie, over Cal in de tussenstand voor niet-fabriekspiloten naar een 6e plaats algemeen.

Livio Loi zal blij zijn dat zijn minst favoriete circuit van de kalender achter de rug is, hij valt net buiten de punten. Zijn teammaat Mir werd 3e en diens landgenoot Aaron Canet ging met de overwinning lopen voor Romano Fenati.

Alex Marquez behaalde zijn eerste overwinning en lijkt in zijn 3e seizoen Moto2 eindelijk zijn draai te vinden. Morbidelli, die alle voorgaande races won reed deze niet uit en blijkt dus ook maar een mens te zijn. Xavier Simeon boekt met een 19e plaats nog niet de gewenste resultaten.

 

In Spanje wonnen er drie Spanjaarden en voor de volgende etappe, op 21 Mei, strijkt het GP-circus neer in Le Mans, Frankrijk. Dat er ook drie ‘Fransmannen’ gaan winnen is onwaarschijnlijk maar ik ken er alvast één die deze datum met stip heeft aangeduid in zijn agenda.

 

(Davy Leus)

Facebook comments