MotoGP: ‘King of the Ring’ Marquez gaat als leider de zomerstop in

 

In een seizoen waar geen zekerheden meer leken te bestaan heeft Marc Marquez het toch voor elkaar gekregen, vorige zondag tijdens de MotoGP van Duitsland. Voor een achtste opeenvolgende keer won hij op de Sachsenring, elke keer deed hij dat ook vanop pole position. Van bij de 125’s, twee keer in Moto2 en nu de vijfde keer in MotoGP, men mag stilaan stellen dat de Spanjaard zich best thuis voelt in de buurt van Chemnitz.

Vanaf de vrije trainingen op zaterdag domineerde hij de tabellen en moest tijdens de race ook slechts één man in zijn buurt dulden. Jonas Folger, de tweede rookie van het Monster Yamaha Tech3 team, stapte uit de schaduw van teammaat Johann Zarco en leverde misschien wel de knapste rookie prestatie van het jaar tot nu toe. De talrijk opgekomen Duitse GP-fanaten verslikten zich collectief in hun bradwurst toen hun lokale held even aan de leiding ging en de hele race Marquez onder druk bleef zetten. Slechts naar het eind van de race toe moest Folger wat lossen maar hij kwam uiteindelijk binnen op slechts 3.3 seconde, na een ronduit indrukwekkend vertoon. Eerder op het seizoen schreven we misschien al te voorbarig dat de Rookie Of The Year titel sowieso naar Zarco zou gaan, nu zijn we daar opeens niet meer zó zeker van. Beide Tech3 piloten zullen het alleszins onder elkaar moeten uitvechten en wie weet zit zelfs een overwinning er eens in voor het team van Hervé Poncharal.

Dani Pedrosa reed een eenzame race en kwam op 8 seconden later over de streep, op een afstandje gevolgd door beide Movistar Yamaha titelkandidaten Maverick Viñales en Valentino Rossi.
Andrea Dovisiozo, bij de start van de race nog leider in het kampioenschap, had het net als de andere Ducatisten knap lastig en moest uiteindelijk de duimen leggen voor Alvaro Bautista en Aleix Espargaro. Bautista is de laatste tijd meer en meer vooraan te vinden en werd zo op zijn Pull & Bear Aspar GP16 eerste Ducati rijder. Aleix strijdt met zijn Aprilia Racing Team Gresini stilaan mee tegen de protagonisten en maakte in deze eerste helft van het seizoen een mooie vooruitgang. Ook de beide Red Bull Factory KTM’s van Pol Espargaro en Bradley Smith maken met een 13e en 14e plaats weer progressie. Indien ook deze merken nog meer aansluiting bij de top vinden krijgen we een ongezien spektakel in MotoGP met 6 fabrikanten mogelijks in de top 10, als ook de Suzuki’s van Alex Rins en Andrea Iannone terug de draad oppikken.

We zijn de eerste helft van dit seizoen al verwend geweest met het mooiste wat motorsport te bieden heeft. Close-racing, fantastische inhaalmaneuvers, tactische steekspelletjes en privé-teams die zich volop in de strijd gooien. Zo kenden we al vier verschillende leiders in het ongemeen spannend kampioenschap. Marquez komt er voorlopig best uit, nadat hij eerder 37 punten achterstond op een toen schijnbaar ontketende Viñales. Nu scheiden slechts 11 te verwaarlozen puntjes de eerste vier en ook Pedrosa volgt slechts 16 puntjes later. Mogen we ervan uitgaan dat de toekomstige wereldkampioen 2017 één van deze vijf zal zijn? Vast en zeker! Wie er in Valencia precies aan het langste eind zal trekken weet niemand en zullen de komende races moeten uitwijzen.

Het hele MotoGP circus ligt even stil, de eerste races zijn pas in Brno op 6 Augustus. De batterijen worden opgeladen en strategieën bepaald voor wat een knaller van een tweede seizoenshelft belooft te worden!

 

(Davy Leus)

Facebook comments