Het lijstje: Vijf Zwitserse bergwegen

Vorige week werd ons lijstje met vijf Oostenrijkse bergwegen blijkbaar erg gesmaakt door onze lezers. Daarom gaan we in dezelfde trant verder. Vandaag nemen we buurland Zwitserland onder de loep. Zwitserland is misschien wel hét Alpenland bij uitstek en al eeuwenlang een voorbeeld van volstrekte neutraliteit. Bovendien een land met een rijke motorsportgeschiedenis. Zwitserse rijders maken vandaag de dag het mooie weer in de Moto2 en ook in de MX2-klasse van het WK Motorcross. Anders dan Oostenrijk (met KTM) heeft Zwitserland geen massa-constructeur maar in het verleden lieten kleine boetiekmerken als LCR (race-zijspannen) én Egli zich opmerken met specials.

Maar bovenal is Zwitserland natuurlijk een pracht van een land om in te motorrijden en hoe doe je dat beter/leuker/mooier/fijner (schrappen wat niet past) dan over bergpassen te rijden. En laat die er nu in overvloed zijn in Zwitserland. Wij lijsten er alvast 5 heel mooie voor u op.

 

5. Sustenpass

Met een pashoogte van 2.259 meter is de Susten Pass een van de tien hoogste bergpassen in Zwitserland. De pas maakt deel uit van de Hauptstrasse 11, en verbindt de Duitstalige kantons Bern en Uri met mekaar.  De weg voert niet over de top van de pas, maar bereikt z'n hoogste punt op 2.224 in een tunnel

 

4. Flüelapass

Deze in het kanton Graubünden gelegen bergpas verbindt Davos met Susch. Met een pashoogte van 2.383 meter is de Flüela één van de vijf hoogste bergpassen van Zwitserland.

 

 

3. Klausenpass

De Klausenpas is met een pashoogte van 1.948 meter de laagste bergpas uit dit lijstje. Niettemin is het één van de bekendste en dat dankzij z'n rol in de autosportgeschiedenis. Tussen 1922 en 1934 vormde de Klausenpas immers het decor voor een bergklimwedstrijd, waarvan de laatste twee edities door de bekende Rudolf Carraciola gewonnen werden.

 

2. Furkapass

De 2.429 hoge Furkapas verbindt de kantons Uri en Wallis. De pas verwierf internationale bekendheid dankzij een scene uit de James Bond-film 'Goldfinger'. Dichtbij de top kan je vanaf hotel Belvédère, te voet een bezoek brengen aan de ijsgrot van de Rhonegletsjer.

 

1. Colle del Gran San Bernardo

Wellicht dé bekendste bergpas in Zwitserland en misschien wel van de hele Alpenregio. Die bekendheid dankt de Gran San Bernardo aan het feit dat hij de oudste bergpas van de Alpen is en reeds voor het begin van de jaartelling gebruikt werd door rondtrekkende handelaars. De 2.469 meter hoge pas verbindt nu het Zwitserse kanton Wallis met de Italiaanse regio Valle d'Aosta. De bergpas is ook bekend om z'n gelijknamige klooster (bovenop de pas) en de daarnaar-genoemde honden.

Facebook comments