Het lijstje: Vijf tips voor korte najaarstrips

We zijn er de afgelopen jaren toch wel gewend aan geraakt: nazomertjes. Zo'n nazomertje - ook wel 'Indian Summer' genoemd - is een uitstekende gelegenheid om de toermotor nog eens van stal te halen. Zij het als seizoensafsluiter, voor de lange winterslaap écht begint of gewoon als tussendoortje voor de doorrijders. Omdat we het bij korte trips houden zochten we het niet te ver, maar gewoon in eigen land.

 

 

5. Vlaamse Ardennen

Het is een cliché maar de Vlaamse Ardennen bieden wellicht de mooiste stuurwegen van Vlaanderen. Oudenaarde is een goede vertrekplaats voor een rit door Zuid-Oost-Vlaanderen - waar 'overstapjes' naar West-Vlaanderen en Henegouwen  uiteraaard ook bijhoren - maar je kan ook je hart ophalen in de omliggende gemeenten. Wielerliefhebbende motorrijders kunnen hun beide passies eventueel combineren met een bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.  Wie inspiratie voor een route door de Vlaamse Ardennen zoekt, kan die in onze Oost-Vlaamse muziekroute vinden, die voor een groot stuk door de streek voert. En wie voor het iets langer werk kiest, kan de hele route - van Gent tot Deinze - afwerken.

 

4. Pajottenland

Op een boogscheut van hoofdstad Brussel ligt het Pajottenland met z'n glooiende hellingen en wijdse vergezichten. Op sommige plaatsen is deze wondermooie streek nog net hetzelfde als toen Breugel ze schilderde. Gooik, ook wel eens 'De Parel van het Pajottenland' genoemd, is een uitgelezen startplaats om de streek te verkennen. Onze Vlaams-Brabantse Muziekroute voerde een klein stukje door het Pajottenland maar ook de Roadbookrit  rondom Halle kan inspiratie bieden.

 

3. Heuvelland

In het zuiden van West-Vlaanderen maken de vlakke polders plaats voor glooiende landschappen, waaruit hier en daar een getuigenheuvel piekt. Deze streek is de West-Vlaamse tegenhanger van de Oost-Vlaamse Vlaamse Ardennen en wordt heel toepasselijk Heuvelland genoemd. Midden in het Heuvelland, ligt de gemeente met dezelfde naam - Heuvelland dus - die een uitstekende uitvalsbasis is voor een rit door deze mooie streek. Inspiratie voor een route vind je in de West-Vlaamse versie van onze muziekroute die het Heuvelland deels doorkruist en in de Roadbook Rit tussen West- en Frans-Vlaanderen.

 

2. Haspengouw

In het gebied dat grosso modo tussen Leuven en Tongeren ligt is het goed toeren. De streek is iets minder bekend bij motorrijders maar dat maakt ze er niet minder mooi op. Je komt voorbij bietenvelden, maar ook fruitplantages en wijngaarden. Wie vanuit Leuven vertrekt doorkruist eerst nog even het Hageland maar dat is zeker geen erg. Onze Roadbookrit van vorig najaar, die tussen Oud-Heverlee en Genoelselderen langs Vlaamse wijndomeinen voerde, biedt een uitstekende leidraad voor een rit door deze streek.

 

1. Ardennen

Vlaanderen mag dan een aantal fraaie steken hebben, het mooiste stukje natuurpracht en stuurplezier ligt nog altijd in het zuiden des lands. De Ardennen zijn sinds jaar en dag geliefd terrein van motorrijders. Uit Wallonië, Brussel, Vlaanderen, maar ook Nederland komen ze om een fraai stukje te sturen. De Ardennen streken zich uit over de provincies, Luik, Luxemburg en Namen. Al heb je ook een stukje Ardennen in Frankrijk. Omdat dit gebied een stuk groter is dan de Vlaamse streken hierboven kan je zowel vanuit Namen als vanuit Luik aan een toertocht beginnen. Onze Ardennese muziekroute uit het augustusnummer van Motoren & Toerisme kan voor inspiratie zorgen. 

 

Foto's: Archief Motoren & Toerisme/Joost De Bock, Tom Van de Sande, Toerisme Heuvelland, Toerisme Vlaamse Ardennen 

Facebook comments