Het lijstje: Vijf Oostenrijkse bergwegen

Wie tijdens de zomer met de motorfiets naar Oostenrijk reist, komt daar zeker aan z'n trekken. Niet alleen wat de verblijfs-accommodaties betreft, maar ook qua rijplezier. Oostenrijk is in de beleving van de gemiddelde motorrijder allang niet meer 'de heimat' van de Von Trapps maar eerder het land van KTM en Red Bull. En in dat land van KTM, Red Bull én Husqvarna is het goed toeren. Op bergpassen bijvoorbeeld én daarom lijsten we er hier vijf voor u op. Omdat bergwegen onderhouden geld kost, worden al deze wegen door privé-ondernemingen uitgebaat. En dat betekent dat je er iets voor moet over hebben om van de mooiste Oostenrijkse bergwegen te genieten.

 

5. Kaunertaler Gletscherstrasse

De Kaunertaler Gletscherstrasse is een bergweg, maar wel een doodlopende. De weg voert zoals de naam het al doet vermoeden naar de Kaunertal-gletsjer.  De 26 km lange weg stijgt daarbij zo'n 1500 meter en dat langs 29 haarspeldbochten. Omdat de weg naar een skistation voert is de Gletscherstrasse het hele jaar door open.  Voor een dagkaart betaal je in de zomer als motorrijder € 14.

 

www.kaunertaler-gletscher.at

 

4. Zillertaller Höhenstrasse

Ook de Zillertaller Höhenstrasse ligt in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De Höhenstrasse die door de Tuxer Voralpen voert, is zo'n 20 km lang en kan vanuit verschillende dorpen bereikt worden. De weg voert grotendeels boven de boomgrens en bereikt z'n pashoogte op de top van de Arbiskopfjoch.  Dat de Zillertaller Höhenstrasse vooral een toeristische functie vervuld mag duidelijk zijn. Net als een aantal andere Oostenrijkse bergwegen dien je ook voor een passage over deze pas te betalen.

 

Meer info op www.zillertaler-hoehenstrasse.com

 

3. Silvretta Hochalpenstrasse

Ook voor de 22,3 km lange Silvretta Hochalpenstrasse moet er betaald worden.  Als motorrijder kost een passage op deze Oostenrijkse klassieker je € 12, maar voor dat bedrag krijg je dan wel 34 haarspelden bochten voor de wielen geschoven.

 

Meer info op: www.silvretta-bielerhoehe.at

 

2. Grossglockner Hochalpenstrasse

Met z'n 3798 meter is de Grossglockner de hoogste berg in Oostenrijk. Logisch dus, dat deze Alpenreus z'n eigen bergweg heeft. De Grossglockner Hochalpenstrasse is de hoogste niet-doodlopende weg in Oostenrijk.  Het hoogste punt van de Grossglockner Hochalpenstrasse is de Edelweissspitze met een pashoogte 2.505 van. Een ritje over de Grossglockner Hochalpenstrasse is aan € 25,50 best prijzig. Maar kies je ook voor een terugrit, dan kom je relatief goedkoper uit aan € 32

 

Meer info op www.grossglockner.at

 

1. Timmelsjoch Hochalpenstrasse

Met een pashoogte van 2.509 meter is de Timmelsjoch, de hoogste bergpas uit dit lijstje. De Timmelsjoch is als grensovergang tussen het Tiroolse Ötztal en het in Sudtiroolse (Italiaanse) Passeiertal niet 100% Oostenrijks en dus een beetje de 'wild card' in dit lijstje. Dat we de Timmelsjoch op nummer 1 in dit lijstje zetten is niet te danken aan de iets hogere pas, maar vooral aan het gloednieuwe Crosspoint motormuseum dat zich op de top van de pas bevindt.  Een enkele rit over de Timmelsjoch kost € 14.

 

Meer info op: www.timmelsjoch.com

 

Foto's: passen

Facebook comments