Het lijstje: Vijf motorrijdende striphelden

België kent een rijke striptraditie. Zijn Kuifje, Jommeke en Suske en Wiske, de meest voor de hand liggende striphelden, dan zijn er nog een heleboel anderen. En sommige van die minder bekende striphelden rijden motor!

 

 

5. Jerom

 

Geestelijk vader: Willy Vandersteen

 

Deed Jerom reeds in de jaren '50 z'n intrede als een van de hoofdrolspelers in 'Suske en Wiske'. Vanaf kreeg de populaire figuur echter z'n eigen stripreeks, 'Jerom de gouden stuntman'. In die reeks verplaats Jerom zich op een motorfiets die er anno 2017 heel erg steampunk uitziet en het midden houdt tussen een toermotor uit de jaren stillekes, maar niettemin toch door soort van reactiemotoren voortgestuwd wordt.  Uiteraard komt deze helse machine, net als de gyronef, uit de koker van professor Barabas. Moest de machine daadwerkelijk bestaan hebben, ze zou vandaag honderdduizenden Euro's opleveren op een veiling van Bonhams.  Aan een helm dragen, deed Jerom niet mee maar er was destijds natuurlijk nog geen sprake van een helmplicht.

 

4. Largo Winch

 

Geestelijke vaders: Jean Van Hamme (scenarist) en Philippe Francq (tekenaar)

 

Stripheld Largo Winch is een ietwat kosmopolitische fils-à-papa, wiens avonturen zich hoofdzakelijk in de haute finance afspelen. Logisch want Largo Winch is dan ook de erfgenaam van een waar zakenimperium. In 'De Wet van de dollar' verplaatst Largo Winch zich met een heuse Harley-Davidson V-Rod. De V-Rod prijkt zelfs op de cover van dat 14e album en de plaat werd later door de Brusselse verzekeringsmakelaar Vander Haeghen in publiciteit gebruikt.

 

3. De Brokkenmakers

 

Geestelijke vaders: André-Paul Duchâteau (scenarist) en Christian Denayer (tekenaar)

 

De Brokkenmakers staat voor het, tegen wil en dank in, onafscheidelijke duo Al en Brock. Beide hoofdpersonages zijn politieagenten maar Al is de jonge fils-à-papa die net van de academie komt, terwijl Brock bijna pensioengerechtigd is. Overtuigde motorrijders kan je beide heerschappen moeilijk noemen maar af en toe rijden ze wel op diverse motorfietsen tijdens hun doldwaze avonturen. Onder die motoren een dikke jaren '70 V-twin chopper, diverse crossmotoren én een heuse Kawasaki Z1000 C1 patrouillemotor van de California Highway Police. Duchâteau en Denayer deden dan ook inspiratie op bij het bekijken Amerikaanse jaren '70 TV-reeksen zoals CHiPS en Starsky & Hutch.

 

2. Alain Chevallier:

 

Geestelijke vaders: André-Paul Duchâteau (scenarist) en Christian Denayer (tekenaar)

 

Alain Chevallier kan je makkelijk als tegenhanger van Jean Gratons Michel Vaillant bestempelen. De autopiloot racet niet alleen met vierwielige Fulgura's - het  fictieve sportwagenmerk waarmee Chevallier een langdurige relatie heeft - maar komt ook in de 500cc GP's op een Fulgura uit. Bovendien trekt Chevallier zich ook aardig uit de slag op een KTM Enduro.

 

1. Julie Wood

 

Geestelijke vader: Jean Graton

 

Waagde Graton zich eerder al aan verhalen over motorsport - oa met het Michel Vaillant-album 'Rodeo op twee wielen' en kortere verhalen in Michel Vaillants motorboek - dan trekt hij de kaart helemaal met de komst van de reeks 'Julie Wood'. Met Julie Wood creëert Graton een superheldin, die in de jaren '70 heel goed in de markt ligt. De blonde Californische is niet alleen bloedmooi, ze kan ook op alle soorten motorfietsen overweg en dat in nagenoeg alle disciplines. Zo zien we Julie aan de slag tijdens een flat track-meeting in het legendarische Ascot Park, maar ook als Endurance-racer in de Bol d'Or op het circuit Paul Ricard en zelfs in de Dakar-rally. Daarnaast fungeert Julie zelfs als bakkeniste en dat zowel in een cross- als racezijspan.

 

Facebook comments