Het lijstje: Vijf Italiaanse Alpenpassen

Deze zomer zetten we de mooiste Europese bergpassen in de kijker op Motoren-Toerisme.be. Dat daarbij een hoofdrol voor de Alpen is weggelegd zal wellicht niemand verbazen. Nadat we eerder al Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk de revue lieten passeren is het nu logischerwijze de beurt aan de Italiaanse Alpenpassen. Vaak gaat het daarbij om grensovergangen met Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk  maar dat maakt ze niet minder interessant of prachtig. Onze top-5 van Italiaanse Alpenpassen vind je alvast hieronder. 

 

5. Forcola Di Livigno

Deze bergpas met een ietwat ongewone naam - forcola is Italiaans voor 'kruk' - verbindt het Italiaanse wintersportoord Livigno met het Zwitserse Puschlav (in Graubunden). De pashoogte bedraagt 2.315 meter. Vanaf de Italiaanse zijde is de pas 18 km lang met een maximaal stijgingspercentage van 12%. Tussen november en juni is de pas gesloten en in de zomerperiode is hij dat ook tussen 22u00 en 6u00.

 

4. Passo della Spluga

Als de Passo dellla Spluga geen belletje doet rinkelen doet z'n Duitse naam, Splügenpass,  dat misschien wel. De bergpas verbindt namelijk de Italiaanse regio Lombardije met de Zwitserse regio Graubünden. Maar de Passo della Spluga fungeert niet enkel als een staatskundige scheidslijn maar ook als een geografische. Of beter gezegd hydrografische want de pas geldt als de waterscheiding tussen de bekkens van de Rijn (in Zwitserland) en de Po (in Italië). Door de opening van de San Bernardinotunnel verloor de Passo della Spluga z'n  belangrijke rol als passage tussen Italië en Zwitserland. De 2.115 meter hoge pas is dan ook een van de minst drukke Alpenpassen

 

3. Colle della Lombarda

In tegenstelling tot wat z'n naam doet vermoeden ligt deze bergpas niet in Lombardije zelf maar wel in de aangrenzende regio Piemonte. De Colle della Lombarda verbindt het Italiaanse bergdorpje Vinadio met het Franse ski-station Isola 2000. Vanaf de Italiaanse zijde is de klim naar de 2.350 meter hoge top 21,5 km lang. Heeft de klim een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%, dan bedraagt dat percentage op sommige stukken wel 9,1% en in een aantal bochten zelfs 14%.

 

 

2.Giogo di Santa Maria

Ook deze pas is wellicht beter gekend onder z'n Duitse naam, Umbrailpass. De Giogo di Santa Maria verbindt de Zwitserse gemeente Santa Maria Val Müstair met het Italiaanse Bormio. Het Zwitserse gedeelte van de pas is de hoogst gelegen geasfalteerde weg in het land. Lang werd gedacht dat de pashoogte van de Giogo di Santa Maria 2.503 meter bedroeg maar uit nieuwe metingen bleek dat de werkelijke hoogte 2 meter lager is. De Giogo di Santa Maria is pas sinds 2015 helemaal geasfalteerd. Vandaar dat hij dit jaar pas voor het eerst in de Giro d'Italia zat.

 

1. Passo dello Stelvio

De Stelvio is een klassieker waar we in dit lijstje absoluut niet voorbij konden. Met 2.757 meter pashoogte is de Stelvio de hoogste Italiaanse Alpenpas. De haarspeldbochten op de flanken van de Stelvio zijn deel uitgaan maken van de universele auto-en motorcultuur. Zodanig zelfs dat zowel Moto Guzzi als Alfa Romeo een model genaamd Stelvio uitbrachten. Maar de pas dook ook regelmatig in TV-programma's zoals 'De Bende van Wim' en 'Top Gear' op.

Facebook comments