Het lijstje: Vijf Franse Alpencols

De Tour de France mag er dan opzitten, toch gaan wij nog (heel) even door met onze Franse cols. Na de Vogezen, de Pyreneeën en het Centraal-Massief, is het deze week tijd voor de Alpen. En ja, we hielden het beste voor het laatste.... Wie plannen maakt om deze Alpencols te bestormen doet dat best in de periode van juni tot september. Vanaf oktober kunnen de hogere cols gesloten zijn vanwege sneeuwval.

 

5. Col du Télégraphe

De Col du Télégraphe is een 'vaste klant' in de Tour de France. De  berg maakt deel uit van het Massif des Cerces, een Alpenmassief  dat een natuurlijke grens vormt tussen Frankrijk en Italië.  De col verbindt twee dorpjes, Saint-Michel-de-Maurienne en Valloire, met mekaar. Met een pashoogte van 1.566 meter is de Télégraphe maar een van de kleinere cols in de Franse Alpen. De renners uit de Tour beklommen vorige week de 11,8 km oostelijke zijde, die een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% heeft.

 

4. Col de la Madeleine

Ook de naam van deze col klinkt wielerliefhebbers wellicht bekend in de oren. Met een pashoogte van 1.993 meter, is de Madeleine net geen tweeduizender.  De col verbindt La Léchère met La Chambre (beiden in het departement Savoie) en is vanwege z'n pashoogte doorgaans tussen november en juni gesloten. Wie voor de langste beklimming wil gaan opteert voor de noordoostelijke aanloop vanuit La Léchère. Dan is de col 24,5 km lang terwijl het gemiddeld stijgingspercentage 6,4% bedraagt, met uitschieters van 12%.

 

3. Montée de l'Alpe d'Huez

Zonder twijfel de bekendste naam uit dit lijstje maar technisch gezien geen col. Er leidt alleen een weg naar het gelijknamige ski-station én niet over de berg. De beklimming begint in Bourg-d'Oisans, en voert vervolgens via 21 haarspeldbochten - die in aflopende volgorde zijn genummerd - naar het op 1.815 meter gelegen ski-station. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,9% met uitschieters tot 13%.

 

2. Col du Galibier

Vorige week was de Galibier nog het 'dak van de Tour 2017' en dat hoeft niet te verbazen met een pashoogte van 2.645 meter. Althans, dat is de officiële lezing, recente hermetingen met GPS-apparatuur wijzen echter op een pashoogte van 2.642 meter. Maar goed, over die 3 meter zal wel niemand malen, toch?  De Galibier verbindt Valloire met de Col du Lautaret en kan dus in combinatie met de Col de la Madeleine gedaan worden. De 18,1 km lange klim vanuit Valloire heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7% met uitschieters tot 11,8%.

 

1. Col de l'Iseran

Met z'n pashoogte van 2.764 meter is de Col de l'Iseran de hoogste van alle geasfalteerde Franse Alpencols. Wie tijd heeft opteert voor de noordwestelijke beklimming vanuit Bourg-Saint-Maurice, die is maar liefst 47 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 % met uitschieters tot 10,3%. De zuidelijke beklimming vanuit Bonneval-sur-Arc is 13,4 km lang.

Facebook comments