Het lijstje: Vijf Adventure-modellen voor 2018!

Vorige week schotelden we jullie al onze vijf favoriete nieuwe toermachines voor modeljaar 2018 voor. Deze week is het de beurt aan de allroads of 'adventure bikes', zoals ze wel eens genoemd worden. Bij de term 'adventure bikes' beginnen wij spontaan te denken aan gebieden zoals de Yukon in Canada, de Northern Territory in Australië of de Kalahari woestijn in Namibië. Maar om deze motorfietsen optimaal te benutten hoef je niet per sé naar de andere kant van de wereld te reizen. Ook in Europa, en zelfs in ons eigen landje zijn er, zeker in dit jaargetijde, gebieden genoeg waar je een allroad optimaal kunt inzetten. Bovendien zijn al de motorfietsen uit dit lijstje zeker geschikt voor off-roadgebruik maar rijd je er net zo vlot op de snelweg mee.

 

5. Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition

De Ténéré is een legendarische modelnaam bij Yamaha en dankt z'n naam aan een Noord-Afrikaanse woestijn die jarenlang vaste prik was in de eerste edities van de Dakar-rally (Toen ze nog echt naar Dakar reden, weet u nog?).  De Raid Edition bouwt technisch verder op het basismodel en heeft zo 110 pk aan 7.250 opm. In tegenstelling tot de basisversie kan je met de Raid Edition meteen op wereldreis vertrekken - iets wat wereldreiziger Nick Sanders onlangs deed - al was het maar vanwege z'n complete uitrusting. Twee aluminium koffers van 37 liter, een hoger windscherm, windgeleiders, mistlampen en tot slot carter- en motorbeschermers.

 

4. BMW F 850 GS Rallye

Een nieuwe middenklasse BMW GS is altijd groot nieuws. De F 800 GS is naar een F 850 GS geëvolueerd en een motorfiets met off-road focus geworden.  Met prestaties als 95 pk piekvermogen en 92 Nm koppel, zal de F 850 GS zich ongetwijfeld staande kunnen houden in wat soms zware omstandigheden zijn. De machine kreeg niet alleen een volledig hertekend blok maar heeft voortaan ook een nieuw stalen  brugframe en nieuwe veerelementen. Zoals het BMW betaamt heeft de koper een schier oneindige keuze uit pakketten en opties. Dat we voor dit lijstje voor de Rallye-versie van de F 850 GS kozen heeft alles met diens 'looks' te maken. Op een kant-en-klare Adventure-versie van de F 850 GS is het vermoedelijk nog wachten tot de zomer van 2018.

 

3. Triumph Tiger 800 XCA

Tegelijkertijd met de nieuwe BMW F 850 GS stelde Triumph de vernieuwde Triumph 800 voor. Triumph brengt meteen een aantal (sub)varianten van deze machine op de markt. Grosso modo zijn de XR-varianten puur voor weggebruik bestemd terwijl je met een XC ook bos of hei kan induiken. De driepitter puurt 95 pk uit z'n 800cc en is daarmee aan de BMW gewaagd. Dat we deze Britse tijger toch nog iets hoger inschatten heeft alles te maken met de basisuitrusting van deze machine. De Tiger beschikt standaard namelijk over LED-verlichting en een TFT-dashboard, twee zaken die op de BMW optioneel zijn.

2. Honda Africa Twin Adventure Sports

De nieuwe Adventure Sports-versie van de Honda Africa Twin doet oude tijden (een beetje) herleven. De machine is immers een re-make van de legendarische eerste Africa Twin uit de jaren '80. De Adventure Sports-versie is technisch gebaseerd op het 2018-model van de standaard Africa Twin maar heeft een aantal eigenschappen die hem onderscheiden.  Zo heeft de Adventure Sports een langere veerweg en een vlakker zadel voor een meer rechtopzittende rijhouding. Verder kreeg de machine ook een hoger windscherm en meer windbescherming, de voetsteunen werden overigens speciaal voor off-roadgebruik ontwikkeld. Deze Africa Twin Adventure Sports is zeker niet de krachtigste of de best uitgeruste motorfiets van dit lijstje, maar het is wel met voorsprong de coolste!

 

1.  Triumph Tiger 1200 XCA

Triumph bracht voor 2018 niet alleen een nieuwe versie van de Tiger 800 op de markt maar ook van diens 'grote broer' de Tiger 1200.  De dikke driecilinder beschikt nog steeds over cardanaandrijving en gaat voortaan zonder de typeaanduiding 'Explorer' door het leven. De machine werd op 100 punten verbeterd en beschikt nu net als de Tiger 800 over LED-verlichting en een TFT-dashboard. Met een semi-actieve vering, quickshifter, ride-by-wire, tractiecontrole-systeem en rijmodi levert Triumph een premium motorfiets af, die van de nodige rijgemakken voorzien is. De tijd dat avontuurlijk reizen spartaans moest gebeuren is voorbij

 

Foto's: constructeurs

Facebook comments