Het lijstje: een Speedwayer - vijf kampioenschappen

Speedwayers zijn veruit de meest actieven van alle motorsporters. Zéker als het om rijders van wereldniveau als Chris Holder gaat. De Australiër komt tijdens het Speedway-seizoen in maar liefst vijf verschillende kampioenschappen uit. De vooormalige wereldkampioen is naast de SpeedwayGP's ook in drie verschillende nationale clubkampioenschappen en één landenkampioenschap te zien. En daarmee is de Australiër een perfect voorbeeld van een drukbezette internationale Speedway-topper. De Monster Energy-rijder leeft dan ook grotendeels vanuit z'n reiskoffers.

 

 

1. Speedway GP

We hoeven er geen doekjes om te winden: de GP's zijn anno 2017 het hoofddoel voor een Speedway-topper. Dat is waar ze hun notoriteit opbouwen. Het leeuwendeel van de 12 GP's vind in Europa plaats, waarbij Polen met drie verschillende GP's het zwaartepunt vormt. De enige overzeese GP is die van Australië in Melbourne. Holder kroonde zich in 2012 tot wereldkampioen.

 

2. British Premiership

Holder begon z'n internationale carrière in de Britse clubcompetitie. Ooit was Speedway de grootste zomersport (qua toeschouwersaantallen) in Groot-Brittannië. Nu is het tot een nichesport verworden. De Australiër komt in het British Premiership - de hoogste klasse  van het Britse Speedway - voor de Kings Lynn Stars uit. De 8 ploegen uit het Premiership ontmoeten mekaar viermaal per seizoen, wat maakt dat de reguliere competitie 28 wedstrijden omvat. Daarna strijden de vier best geplaatste teams in play-offs voor de British Premiership-titel. De thuiswedstrijden van de Kings Lynn Stars vinden op woensdag en/of  vrijdag plaats. De meeste uitwedstrijden - en zeker de meetings die LIVE op BT Sport uitgezonden worden - worden op maandagavond afgewerkt. De rijders krijgen naast een vaste onkostenvergoeding per match ook nog een premie per gescoord punt. 

 

3. Svenska Elitserien

Zweden heeft vanoudsher een sterke Speedway-traditie en dito clubkampioenschappen. Holders Zweedse team Lejonen uit Gislaved, komt in de Elitserien uit. Alle wedstrijden vinden op dinsdagavond plaats. De reguliere competitie loopt tussen begin mei en eind augustus, daarna vinden er play-offs plaats.

 

4. PGE Ekstraliga

Op zondag treedt Holder voor de Poolse club KS Torun in de Poolse Ekstraliga aan. De Ekstraliga is zonder twijfel dé sterkste Speedway-clubcompetitie ter wereld en trekt méer toeschouwers dan de eerste klasse van het Poolse Voetbal. Polen is momenteel dan ook de sterkste Speedway-natie ter wereld. Moeten Britse en Zweedse clubs zich vaak uit de slag trekken, in krakkemikkige stadia op industrieterreinen of middenin Zweedse bossen, dan is dat niet zo in Polen. Holders club KS Torun heeft met de Motoarena Torun een stadion dat speciaal voor de sport werd gebouwd en 15.500 toeschouwers kan huisvesten!

 

5. Speedway World Cup

Het is geen toeval dat Australië altijd sterke Speedway-rijders heeft gehad. De sport ontstond er immers in de jaren '20 én begin jaren dertig maakten de eerste Australische broodrijders reeds hun opwachting in de Britse competitie. Ook nu nog verdienen zo'n 25 Australische Speedway-profs hun brood in Europa. Voornamelijk in het British Premiership, maar ook in de Zweedse Elitserien en de Poolse Ekstraliga. Dit jaar hebben de 'Kangaroo's' van bondscoach Mark Lemon het echter moeilijk. Afgelopen zaterdag moesten ze in de eerste wedstrijd van de Speedway World Cup op de piste van Kings Lynn, de duimen leggen tegen de veel sterkere Britten. Zodoende moeten de Australiërs zich vrijdagavond in het Poolse Lezno alsnog proberen te plaatsen voor de finale van de Speedway World Cup. Holder is sinds jaar én dag één van de sterkhouders van het Australische team. 

 

Foto's: Monster Energy SGP, Monster Energy SWC, Lejonen Gislaved, Kings Lynn Stars, KS Torun

Facebook comments