80's week: Veronica's indoor motorsportgala

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto: Youtube screenshot

 

In de eerste helft van de jaren '80 had de Nederlandse omroepgemachtigde Veronica de wind mee. De zender van ex-radiopiraat Rob Out mikte op een jong publiek en deed dat met de slagzin 'Veronica, je bent jong en je wilt wat'. Ook in Vlaanderen sloeg Veronica aan als fris alternatief voor de muisgrijze staatszender BRT.

 

De directie van Veronica had al heel vlug door dat Motorsport-liefhebbers in de eerste helft van de jaren '80 een grotendeels 'unserved audience' vormden. Op samenvattingen van de Wegrace GP's en wat Nederlandse stratenraces na, bracht de Nederlandse publieke omroep NOS, nauwelijks of geen motorsport op de buis. Daar bracht Veronica verandering in met een aantal evenementen uit eigen huis. Het indoor motorsportgala in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy was daar één van. Naast Speedway - op de betonnen vloer van het middenplein - Trial en Motoball, was vooral de 'crosswedstrijd' de publiekstrekker.  Om die vier disciplines naast mekaar te laten op één avond te brengen, was een demontabel crosscircuit nodig. Dat circuit was dan ook samengesteld uit obstakels zoals springschansen, een wasbord, kombochten en een op-en-over-brug. Al deze hindernissen bestonden uit ijzeren geraamten met daarop houten planken. Bovendien liep  het crosscircuit voor een stuk ook over de wielerpiste, door de tribunes en door de catacomben van sportpaleis Ahoy. De équipe van bezieler Bob de Jong had ideeën opgedaan bij de Duitse 'Hallencrossen' die aan het be.gin van de jaren '80 in sportpaleizen als die van Kiel, Hamburg én München werden verreden.

 

Concreet hadden de wedstrijden ook iets weg van 'Supermotard', destijds de term voor Supermoto, want de crossers traden met aangepaste machines aan. Onder die aanpassingen waren kortere versnellingsbakken, een aangepaste veringsafstelling én vooral een trail-achterband (ipv een noppenband) belangrijk.  Niettemin waren de wedstrijden in Ahoy voor de meeste Nederlandse (en ook enkele Belgische) crosstoppers van die tijd vooral een lucratieve bijverdienste.

 

In de video hierboven zie je de crossfinale van de editie van 1988, zoals die op het Engelstalige kanaal Screensport - in Vlaanderen vanaf 1990 ook te zien als 'Sportnet' - getoond werd.

 

 

Facebook comments