Muziekroute 4: Bastogne - Namen

De dag voor ik deze route rijd, zie ik in café ‘The Nut’s’ in Bastenaken tussen de talloze foto’s van generaals en soldaten uit WOII een tv hangen die onafgebroken videoclips uit de eighties en nineties toont. Ideaal om al wat in de sfeer te komen voor een nieuwe muziekroute, de vierde al. Bij de clip van ‘dancing on the ceiling’ uit 1986 zie ik een jonge Lionel Richie effectief op het plafond dansen. Van regisseurs van dit soort clips wordt verwacht dat ze alles uit de kast halen om een clip te maken die de aandacht wat afleidt van de middelmatige muziek die hij moet begeleiden. Gelukkig is het regisseren van een route door de Ardennen een stuk makkelijker, het is er namelijk bijna overal leuk rijden. Ik kan haast niet wachten om me morgen door de Ardennen te swingen

Bij de start van de rit ben ik getuige van een steeds zeldzamer worden staaltje Belgische motorvriendelijkheid. Op de Place Mac Auliffe in Bastogne staan vier ijzeren kasten die dienst doen als motorparking. In de kast kan je makkelijk je helm en bagage kwijt, met een schijfremslot kan je de kast afsluiten en meteen een dikke ketting rond je motorfiets hangen. Het doet deugd om te zien dat motorrijders hier nog echt welkom zijn. Tien meter verder staan enkele toeristen vrolijk lachend te poseren bij een kapotgeschoten Sherman tank, een relict van de slag om de Ardennen. De bestuurders van de tank hadden op 30 december 1944 minder redenen om vrolijk te zijn. Hun pantservoertuig werd dan namelijk in de vernieling geschoten, de commandant overleefde de aanslag niet.

Het volledige artikel vind je terug in Motoren & Toerisme 08/2017, de route kan je hier downloaden. Het magazine vind je in de krantenwinkel of via onze webshop.

Facebook comments