WoS: Motoball

In de tweede aflevering van World of Sport rijden we van het asfalt meteen de wei in. Of beter gezegd het voetbalveld. Nee, wacht: het motoballveld!


Motoball is een sport die in België  zo goed als onbekend is. Logisch ook want de sport wordt in ons land helemaal niet (meer) bedreven. Maar in het Nederlandse Budel, vlak over de grens met Limburg, is er wel een club die deze sport bedrijft.  In Duitsland (Budel speelt in de Bundesliga Motoball), Frankrijk en vooral Rusland is deze sport wel bekend. Zoals gezegd wordt motoball op een voetbalveld gespeeld. Een team bestaat uit 4 veldspelers en een keeper. De keeper heeft geen motorfiets maar draagt wel een helm. En da's wellicht geen overbodige luxe want de bal waarmee gespeeld wordt is toch behoorlijk uit de kluiten gewassen. De 4 veldspelers zitten wel op een motorfiets. Meestal zijn dat 250 cc tweetakmachines. Cross- of enduromachines die zich makkelijk laten ombouwen. De motorfiets wordt dan verlaagd en krijgt beschermbeugels. Die moeten ervoor zorgen dat voeten van medespelers niet tussen het achter- of voorwiel kunnen belanden. Verder moeten de beugels ook zwakkere onderdelen van de motorfiets zelf beschermen. 

 


Een motoball-match wordt in vier verschillende delen (of manches) afgewerkt. Tussen elk deel krijgen de deelnemers 10 minuten rust. In onderstaande mini-docu kom je meer over motoball te weten. Wie daarna nog meer wil weten omtrent het veld en de wedstrijdreglementen kan daarvoor op de site van MBV Budel terecht. 

Facebook comments