MotoGP: donkere wolken over Japanse GP

Laaghangende bewolking zorgde vandaag voor slecht zicht op het circuit van Motegi. Deze omstandigheden zorgden er voor dat de vrije trainingen voor de Japanse Grand Prix moesten worden geschrapt.

 

 

De reden voor het annuleren van de sessies was echter niet het slechte zicht op het circuit, want daar is het nog relatief helder. Het was echter de laaghangende bewolking die de helikopter van de medische dienst aan de grond hield. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op ongeveer een uur rijden van het circuit en een ambulance-helikopter is derhalve van essentieel belang, zodat een snelle evacuatie van gewonde rijders kan worden gegarandeerd. De vele dappere fans die het weer tijdens de openingsdag op Motegi trotseerden, werden na het annuleren van de vrije trainingen vermaakt door de rijders. Alle coureurs kwamen naar de paddock om daar fans te ontmoeten, met hen te poseren en handtekeningen te geven.


Het nu aangepaste tijdschema voor de rest van het weekend is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van een ambulance-helikopter. Als het weer het toelaat dat de ambulance-helikopter morgen kan vliegen, zullen de sessies doorgaan volgens het gebruikelijke tijdschema en ook de planning voor de zondag zal in dat geval niet worden aangepast. Indien de ambulance-helikopter alleen 's namiddags kan vliegen, zal de kwalificatie worden vervangen door een vrije training voor alle klassen en vervolgens zal in dat geval een aangepast schema gelden voor zondag.


Als de ambulance-helikopter morgen de hele dag niet kan vliegen, zullen twee helikopters worden gedemonteerd en vervolgens 's nachts over de weg vervoerd worden zodat zij op zondag klaar staan op het circuit. Volgens de voorspellingen zouden dan de weersomstandigheden in ieder geval verbeteren. In dit geval zal op zondag een aangepast schema worden gehanteerd.

 

 

Het aangepaste schema voor de zondag kent in dat laatste geval twee opties:

Vrije Trainingen  
Moto2  06.10 – 06.55
MotoGP 07.05 – 08.05
Moto3 08.15 – 09.00
   
Kwalificaties  
Moto2  09.10 – 09.50
MotoGP 10.00 – 10.40
Moto3 10.50 – 11.30
   
Races  
Moto2  12.20 – 23 Laps/110.423km
MotoGP 14.00 – 24 Laps/115.224km
Moto3

15.30 – 20 Laps/96.600km

Facebook comments