BMB lanceert nieuwe Supermoto-kalender

Na jaren van laagconjunctuur biedt de Belgische Motorrijdersbond in 2013 voor het eerst sinds lang terug een goedgevulde Supermoto-kalender aan. In totaal prijken er dit jaar 11 Supermoto-wedstrijden op de sportkalender.


Op 14 april start het Belgische Supermoto-seizoen op het Midland circuit in het Nederlandse Lelystad. Net zoals voorgaande jaren werkt de Belgische Motorrijdersbond op Supermoto-gebiedook dit jaar weer samen met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging.


Zo wordt er een zes wedstrijden tellende Belgian Supermoto Cup georganiseerd. Het betreft hier wedstrijden voor BMB-vergunningshouders tijdens evenementen van het ONK Supermoto. Aan het eindklassement van deze Belgian Supermoto Cup hangt een prijzenpot van € 1.000 vast. In 2013 zullen de wedstrijden van de Belgian Supermoto Cup telkens 20 minuten + 1 ronde gaan duren.

De kalender van de Belgian Supermoto Cup omvat 6 wedstrijden: 14/04 Lelystad, 21/04 Zelhem, 05/05 Boekel, 14/07 Lelystad, 11/08 Holten en op 29/09 Valkenswaard.

De B.K. Prestige-piloten krijgen dit jaar 10 wedstrijden voorgeschoteld. De Belgische toppers gaan tijdens de zes wedstrijden van de Belgian Supermoto Cup aan de slag in Nederland. Daarnaast rijden ze nog 4 wedstrijden in eigen land. De Nederlandse wedstrijden tellen meteen ook mee voor het ONK Supermoto. Aan dat ONK hangt een interessante prijzenpot van € 5.500 vast. Om de spanning te verhogen start de top-8 uit de eerste manche vanaf dit jaar omgekeerd in de tweede manche. Dat betekent concreet dat de 8e uit manche 1 vanaf de pole mag starten.

Het BK bij de Nationalen wordt zoals vorig jaar met een pyramidesysteem verreden. Rijders krijgen daarbij eerst een kwartfinale, daarna een halve finale en vervolgens de finale voorgeschoteld. Het is in die finale dat er BK-punten te verdienen zijn.

De apotheose van een BK Supermoto-ronde is de superfinale waarin zowel Nationalen als Prestige-rijders uitkomen. Beide klassen kunnen hierin punten scoren voor hun respectievelijke kampioenschappen.

Vanaf dit jaar ziet ook een nieuwe klasse het daglicht in het BK Supermoto. In de Originals-klasse kunnen enduristen en crossers op hun vertrouwde motorfietsen proeven van het BK Supermoto. De motorfietsen moeten dan evenwel standaard blijven. Alleen krachtigere remmen en weg- of trailbanden zijn toegelaten. Het inschrijvingsgeld (40 Euro) ligt bij de Originals ook een stuk lager dan in de andere klassen van het BK Supermoto.

De BK-kalender telt dit jaar vier wedstrijden. Afspraak op 26/05 Soumagne, 16/06 in Florennes, 23/06 zijn er de Masters Bilstain en op 15/09 is het verzamelen geblazen in Battice. Het seizoen sluit traditioneel af met de Superbiker Mettet op 11 – 12 – 13 oktober 2013.

Voor vragen kan u altijd terecht bij Leslie Beys van de werkgroep Supermoto van de BMB via: supermoto@telenet.be.  


Foto
: Image Globe

Facebook comments