Het lijstje: Vijf Pyreneeëncols

We zetten ons overzicht van Franse bergwegen ditmaal verder in de Pyreneeën. Geen toeval, want vanaf morgen krijgen de renners van de Tour de France de wegen van deze woeste bergketen, die de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje vormt, voorgeschoteld. Een overzicht van onze vijf favoriete Pyreneeëncols vind je hieronder:

 

 

5. Col de Menté

De Col de Menté stond 19 maal op het programma in de Tour de France. Morgen (donderdag 13 juli) doen de renners hem eveneens aan. Slechts eenmaal kwam een Belg als eerste over de top van de Col de Menté, dat was Lucien Van Impe op weg naar z'n Tour-zege in 1976.  De col verbindt de vallei van de Garonne met die van de Ger en maakt deel uit van de D 44. De pashoogte bedraagt  1.349 meter.

 

4. Col de Portet-d'Aspet

Vanaf de vallei van de Ger, kan je in Pont de l'Oule aan de beklimming van de Col de Portet-d'Aspet beginnen. Het stijgingspercentage van de D 618, die de col overschrijdt, is aan de westkant best indrukwekkend. Gemiddeld bedraagt het stijgingspercentage er 9,6%, maar er zitten ook stukken van 14,5% in. De pashoogte ligt op 1.069 meter.

 

 

3. Col du Portillon

Ook de Col du Portillon is een Tour-momument. De bergpas verbindt het Franse Bagnères-de-Luchon met Bossost in Spanje. Vroeger fungeerde de top van de col ook als grensovergang tussen Frankrijk en Spanje. De beklimming mag dan langs Spaanse zijde net een iets hoger stijgingspercentage hebben (6,8% tov 6,5% aan Franse zijde), toch telt de beklimming langs Franse zijde de steilste stukken (tot 13,9%). De pashoogte van de Col du Portillon ligt op 1.293 meter.

 

2. Col de Peyresourde

Met een pashoogte van 1.569 meter behoort de Peyresourde al tot de hogere Pyreneeëncols. De col verbindt Bagnères de Luchon (in het oosten), met Armenteule in het westen. De col wordt overschreden door de D 618 en is afhankelijk van de zijde 8,3 (westkant) of 15,2 km (oostkant) lang.

 

1. Port de Balès

De Port de Balès is wellicht de minst bekende col uit dit lijstje. Maar met een pashoogte van 1.775 meter is het eveneens de hoogste. En dat duidt uiteraard op een lange beklimming/afdaling. Vanaf Bagnères-de-Luchon (in het zuid-oosten) bedraagt de beklimming 20,2 km, terwijl de noordelijke bekimming vanuit Mauléon-Barousse 19,2 km lang is. De col werd pas in 2006 geasfalteerd en was voordien enkel met terreinvoertuigen  berijdbaar.

 

 

 

Facebook comments