Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
WK MX1: Jeremy Van Horebeek over Valkenswaard
Bart Jacobs | 29 mrt 2013

Op Paasmaandag wordt in het Nederlandse Valkenswaard de derde motorcross GP van het seizoen verreden. Voor de Belgische MX1-rookie Jeremy Van Horebeek betekent het z’n doop met een 450cc machine op het befaamde “Eurocircuit” van Valkenswaard. Na een moeilijke start van het WK MX1 tijdens de overzeese GP's staat Van Horebeek er weer. Net op tijd voor de Paasklassieker in Valkenswaard.

 

Valkenswaard is van oudsher de thuisbasis voor de Nederlandse GP. Voor Kawasaki Racing-fabrieksrijder Jeremy Van Horebeek begint het seizoen pas echt in de Noord-Brabantse grensplaats.  Van Horebeek brak tijdens de voorbereiding op de GP’s een vinger en kwam daardoor tijdens de GP’s in Qatar en Thailand niet helemaal uit de verf. Maar met podiumplaatsen tijdens de eerste twee ronden van het Nederlands kampioenschap lijkt Van Horebeek nu klaar voor het Paasweekend.

 

 

De Vlaams-Brabander was opgelucht na z’n podiumplaatsen in het ONK MX1. “Uiteraard, op het podium staan geeft een goed gevoel en was goed voor m’n zelfvertrouwen. Toen ik terugkwam uit Thailand had ik het gevoel dat ik een aantal wedstrijden moest rijden om deze GP voor te bereiden. En het beste wat ik dan kon doen was op zandcircuits rijden. Zowel in Halle als in Oldebroek had ik goede starts en voelde ik me sterker dan in Thailand. Het was geweldig om enkele andere GP-rijders die ook in het ONK reden met het oog op Valkenswaard te kloppen.”

 

Net voor de GP op het Eurocircuit lijkt het gevoel dus goed te zitten bij Van Horebeek. “Ik voel me goed. Sinds ik terug ben in België heb ik heel hard aan m’n revalidatie gewerkt en heb ik minder problemen met m’n vinger. Dagelijks bezocht ik  m’n kinesitherapeut en kreeg ik specifiek voor die vinger een behandeling. Die vinger voelt nu trouwens minder pijnlijk aan. Maar ik moet er nog steeds aan werken om meer kracht in m’n hand terug te krijgen.  Maar op dat gebied staan we nu al veel verder dan tijdens de eerste twee GP’s. Ik voel me klaar voor de Nederlandse GP en ik hoop dat ik nu op m’n niveau kan rijden” zei Van Horebeek.

 

Op de vraag of hij goede herinneringen aan Valkenswaard heeft bewaard antwoordde Van Horebeek dat het zandcircuit er niet echt uitschiet voor hem. “Ik heb er immers nog nooit een podiumplaats behaald. Vaak was Valkenswaard de eerste of tweede GP van het seizoen en dus kom je er als favoriet met veel druk aan de start. Dit jaar wordt het echter anders. Ik voel me nu kalmer en ben ook meer ontspannen. Het team zet me niet onder druk en ik ben klaar om sommige mensen te verrassen! Ik weet dat ik in Valkenswaard op veel vrienden en supporters kan rekenen. Het wordt geweldig om hen mij te zien aanmoedigen. Ik wil hen tonen dat ik weer helemaal terug ben!” klonk de Kawasaki-rijder gemotiveerd.

 

Voor dit jaar werd het Eurocircuit helemaal herlegd. Dat betekent dat de rijders nu in de tegenovergestelde richting zullen rijden. Compleet anders dan in de voorbije jaren maar wel zoals het in de jaren ’90 was. Wat denkt Jeremy daarvan? “Ik denk niet dat het een probleem wordt. Het is een zandcircuit en dat is genoeg. Ik hoop alleen maar dat het circuit technisch wordt en dat ze er geen al te hoge sprongen hebben ingelegd. Op volle snelheid door het zand rijden is al moeilijk genoeg maar als er dan nog eens snelle en verre sprongen bijkomen zoals tijdens de eerste GP’s wordt het gewoon gevaarlijk.”

 

Slotvraag is uiteraard wat Van Horebeek verwacht van de Nederlandse GP op maandag. Maar daar kan de 23-jarige fabrieksrijder niet zo snel op antwoorden. “Het is moeilijk te zeggen wat ik van Valkenswaard verwacht. De laatste wedstrijd die ik in goede vorm – maar niet topfit zoals nu - reed was de internationale openingscross in Mantova in januari. Maar ik hoop toch in minstens een manche in de top zeven eindigen.

 

Foto: Kawasaki Racing/Sarah Guttierez