Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
WK MX 2013: Veel Belgen in MX1
Bart Jacobs | 16 nov 2012

Na een seizoen met een historisch lage bezetting kleurt het WK MX1 in 2013 weer Belgisch!

Tijdens het voorbije seizoen waren er maar drie Belgen die een vaste startplaats hadden in het WK MX1. Maar volgend jaar kleurt de koningsklasse van het mondiale motorcross opnieuw tricolore.

 

Clément Desalle was in 2012 de beste Belgische vertegenwoordiger.  De 23-jarige Waal blijft in 2013 het Rockstar Energy Suzuki-team trouw. Het team van Sylvain Geboers krijgt in 2013 meer dan ooit een Belgisch tintje. Geboers trok in de afgelopen weken immers vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets aan als rijderscoach. Na een sterk seizoen – waarin hij onder andere de Britse MX1-titel wist te veroveren –keert  Kevin Strijbos terug naar het team waar het voor hem allemaal begon. De Wuustwezelnaar vervoegt dus Smets en Desalle bij  Rockstar Energy Suzuki.

 

Ken De Dycker kende in 2012 een turbulente seizoensstart met onder andere een switch naar het Red Bull KTM-fabrieksteam. De man uit Lubbeek pakte in september z’n allereerste Belgische titel bij de Inters en kijkt vol vertrouwen uit naar een tweede seizoen op de KTM.

 

Rookies

 

Naast de drie vaste Belgische MX1-waarden staan ook vier rookies te trappelen om hun debuut te maken. Jeremy Van Horebeek – dit jaar nog derde in het WK MX2 – stapt van het Red Bull KTM MX2-fabrieksteam over naar het Kawasaki Racing Team. De Vlaams-Brabander begint dus aan z’n eerste seizoen in de MX1 als fabrieksrijder. In het kielzog van Van Horebeek maakt ook Joël Roelants de ‘switch’ naar het WK MX1. De Grobbendonkenaar zit volgend seizoen op een fabrieks-Yamaha van het Monster Energy Yamaha-team. Voor de goede orde: dit is het team waarmee Stefan Everts tussen 2001 en 2006 zes wereldtitels wist te veroveren.

 

Belgisch kampioen MX2 Jens Getteman switcht na een seizoen in de MX2 GP’s al naar het WK MX1. Voor velen geen makkelijke ‘move’ maar Getteman heeft volgens insiders wel de fysieke kwaliteiten om een goede MX1-rijder te zijn. Getteman debuteert in de koningsklasse op een LS Racing Honda. De Denderleeuwenaar zag z’n wintervoorbereiding wel verstoord door een schouderblessure waarvan hij nu langzaam aan het herstellen is. Bij het Lierse Honda-team krijgt hij echter de kans om te groeien.

 

Tot slot maakt ook Beringenaar Kenny Vandueren de overstap naar het WK MX1. Van Dueren zal in 2013 voor het Scott KTM-team van Hubert Nagl (vader van Maximilian) uitkomen.

 

Met zeven rijders in het WK MX1 wordt België allicht de best vertegenwoordige natie in de koningsklasse. Dat staat echter in schril contrast met de media-aandacht. Het lijkt er immers sterk op dat de MX1 GP's ook in 2013 niet LIVE te zien zullen zijn in Vlaanderen, tenzij je over een abonnement op de Franse digitale zender MotorsTV beschikt.

 

 

Foto: Image Globe/Belga