Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Waarom motorfietsen steeds zinvoller worden in grootsteden
Bart Jacobs | 4 apr 2013

Steeds vaker wordt de motorfiets voor woon/werk-verkeer gebruikt. Niet zo verwonderlijk als men er de cijfers inzake files in en rond de Belgische grootsteden op na slaagt. GPS-fabrikant TomTom maakte een congestie-index waarin de situatie op het Belgische wegennet duidelijk werd. Gelukkig vermijd je met een motorfiets wel de files want sinds 2010 mag je in België als motorrijder file-filteren.

 

 

Een autorit in Brussel duurt gemiddeld 31,8% procent langer vanwege files blijkt uit de studie van GPS-fabrikant TomTom. Tijdens de avondspits is dit zelfs 81,5%, waardoor een rit dus gemiddeld 1,81 keer zo lang duurt. In Vlaanderen is Antwerpen bekeken (22,8%) en in Wallonië Luik(13,9%).

 

De meest filegevoelige dag in Brussel én Antwerpen was vrijdag 3 februari 2012, in Luik was dat 16 augustus 2012. De avondspits is doorgaans filegevoeliger dan de ochtendspits. Dit alles blijkt uit de jaarlijkse Congestion Index van TomTom, gebaseerd op data van 2012. TomTom’s Congestion Index is ’s werelds meest accurate weergave van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. De Index is namelijk, als enige, volledig gebaseerd op daadwerkelijke reistijden van auto’s. De verkeersdatabase van TomTom bevat wereldwijd meer dan zes biljoen metingen en groeit iedere dag met vijf miljard metingen.

 

De Belgische cijfers staan overigens in schril contrast met die van Moskou, wereldwijd de grootste filestad. Het Index-cijfer in de avondspits is hier maar liefst 138%, wat dus wil zeggen dat een rit hier bijna tweeënhalf keer zo lang duurt. In de wereldwijde top 10 staan geen Belgische steden. Brussel staat op de tiende plaats in de Europese lijst.

 

 

Specifiek voor België geldt:

 

 

Filegraad                Ochtendspits          Avondspits             

Brussel         31,8%          74,8%               81,5%                    

Antwerpen       22,8%                       51,3%                   60,4%                    

Luik                 13,9%                       28,3%                   31,5%                        

 

 

Concreet betekent dit dat Brussel veruit de meest filegevoelige stad van België is. Uit de lijst blijkt ook dat de avondspits in de steden Brussel, Antwerpen en Luik veel

filegevoeliger is dan de ochtendspits. Verder tonen de data aan dat de files op de snelwegen beter meevallen dan die op de andere wegen.


 

 

Foto: Image Globe/Belga