Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
VS in ban van verkeersagressie tussen motorrijders en SUV-bestuurder
Bart Jacobs | 3 okt 2013

Een incident tussen de bestuurder van een SUV en een groep motorrijders beheerst al een hele week het nieuws in de Verenigde Staten.

 

Het hele voorval speelde zich vorige zondag af in New York City. Het incident begon op de Henry Hudson Parkway – een expressweg die doorheen Manhattan en de Bronx voert - waar een SUV een motorrijder aanreed en er vervolgens overheen reed. De zwarte Range Rover Sport van bestuurder Alexian Lien was in een groep motorrijders terecht gekomen. Een van de motorrijders, de 28-jarige Christopher Cruz,  ging ostentatief voor de Range Rover  rijden zodat deze bijna volledig tot stilstand kwam. Daarop voerde SUV-bestuurder Lien een noodlottig manoeuvre uit door een aantal motorrijders aan te rijden en er vervolgens over een van heen  te rijden.  Edwin Mieses, de betrokken motorrijder, hield aan het incident twee gebroken benen en blessures aan de wervelkolom over. Mieses zou mogelijk verlamd kunnen blijven.

 

De overige motorrijders achtervolgden daarna de  Range Rover Sport doorheen Manhattan. Tot Lien aan een kruispunt in Washington Heights op stilstaand verkeer stootte. Daarop stijgden enkelen  van de motorrijders af.  Een van hen  begon met z’n helm op het raam van van Lien te beuken. Lien werd daarop aangevallen door de motorrijders. Ook hij belandde, net als Mieses, in het ziekenhuis.  Zowat het hele incident werd gefilmd door een helmcamera van een van de achtervolgende motorrijders. De aanleiding voor het incident op de Henry Hudson Parkway zou volgens de New York Police Department weleens een illegale straatrace kunnen zijn. Het zou de laatste maanden vaker voorgevallen zijn dat motorrijders op- en afritten van ‘parkways’ blokkeren om er dan op te racen.


Hoe dan ook het incident roept alleen maar vragen op. Wilden de motorrijders echt een illegale straatrace houden of waren ze gewoon aan een zondags ritje bezig?  Waarom blokkeerde Cruz de Range Rover van Lien op de Henry Hudson Parkway? Waarom reageerde Lien daarop zo paniekerig en reed hij met een vierwiel aangedreven wagen van 2,6 ton op zwakke weggebruikers in? Waarom gingen de motorrijders hem zo brutaal te lijf in plaats van een "citizen arrest' uit te voeren nadat Lien zich klem reed in Washington Heights? Waarom waarschuwde geen van beide partijen de politie? Waarom schildert de Amerikaanse boulevardpers de motorrijders af als tuig terwijl het toch Lien was die radicaal op hen inreed?

 

De laatste stand van zaken in deze affaire van verkeersagressie zie je hieronder in een clip van CBS News.