Video: De supergrasmaaier van Honda UK

Zelfs met onderdelen van een oude motorfiets kan je nog heel wat aanvangen. Zo dachten ze er bij  Team Dynamics over toen ze het blok van een VTR1000 in handen kregen.


De VTR1000F Firestorm was een sportieve tweecilinder uit de tweede helft van de jaren '90. De motorfiets moest een antwoord zijn op de oprukkende Ducati V-Twins. Maar uiteindelijk kon de bescheiden Firestorm nooit dezelfde populariteit bereiken dan z'n tegenhangers uit Bologna. Toen Dynamics - het team dat de fabrieks Honda Civics runt in het Britse toerwagenkampioenschap - de krachtbron van de VTR1000F in handen kreeg begon er bij hen een idee te rijpen. Als autosportliefhebbers wilden ze de V-twin natuurlijk het liefst inzetten voor een vierwielig project. Maar om het enigzins ludiek te houden werd er gekozen om een supergrasmaaier te bouwen. Op zich niet eens zo vreemd als je weet dat men in het racegekke Groot-Brittannië zelfs races voor zitmaaiers organiseert.

 


Team Dynamics ging aan de slag om het Firestorm-blok in te bouwen in een Honda HF2620 zitmaaier.  Bij de ontwikkeling van de 'mean mower' kon het daarbij rekenen op de feedback van regerend BTCC-kampioen Gordon Shedden.  Het inplanteren van de V-Twin bracht nogal wat aanpassingswerk met zich mee. Zo moest er een nieuwe uitlaatlijn ontwikkeld worden. Dynamics deed voor die klus een beroep op het Britse Scorpion, een firma die gespecialiseerd is in uitlaatsystemen voor sportmotoren.  Verder kreeg de Mean Mower een Cobra kuipstoeltje en werd de originele stuurinrichting vervangen door die van een Morris Minor. Om meer grip te krijgen werd de zitmaaier op quadbanden geschoeid.

 

Het eindresultaat leverde enkele opmerkelijke cijfers op. De 'mean mower' accelereert op vier seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid van de Honda zitmaaier bedraagt 210 km/u. Met z'n gewicht van 140 kg en vermogen van 109 pk, heeft de Firestorm-maaier een pk/gewichtsverhouding van 532pk/ton! Hoe dit duivels tuig in werkelijkheid rijdt, krijg je in onderstaand filmpje te zien.

 

Foto's: Honda UK

Facebook comments