Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Verkeersnieuws: Meer ongevallen met motorrijders in eerste trimester van 2014
Bart Jacobs | 17 jun 2014

Motorrijders vaker betrokken bij letselongevallen.

 

 

 

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal letselongevallen waarbij motorrijders betrokken waren aanzienlijk in Vlaanderen. Dat blijkt uit de zogenaamde Verkeersveiligheidsbarometer voor het eerste trimester van 2014 van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

 

 

In totaal gebeurden er in Vlaanderen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 276 letselongevallen waar motorrijders bij betrokken waren. Dat betekent een spectaculaire toename van bijna 70% ten opzichte van diezelfde periode in 2013. Toen deden er zich 163 letselongevallen voor.Bij die 276 letselongevallen vielen er 264 slachtoffers waarvan 257 gewond werden. Zeven motorrijders overleefden hun ongeval niet en overleden ter plaatse.

 

 

De cijfers van het BIVV lijken op het eerste zicht alarmerend maar wijken zeker niet af van de norm. De vergelijking met het eerste trimester van 2013 gaat immers maar ten dele op. De eerste drie maanden van 2013 waren immers uitzonderlijk koud en guur waardoor slechts een beperkt aantal motorrijders zich op de weg waagden.  En dus moeten we teruggrijpen naar een vergelijkbaar voorjaar zoals dat van 2011.Toen gebeurden er tijdens de eerste drie maanden van 351 letselongevallen. Daarbij vielen toen 326 gewonden en 15 dodelijke slachtoffers. Soortgelijke tendensen zijn ook voor het voorjaar van 2007 en in mindere mate dat van 2009 terug te vinden. 

 

 

 

Data: BIVV

Foto: Belga Image