Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Verkeernieuws: Technische keuring voor motorfietsen uitgesteld tot 2022
Bart Jacobs | 6 jan 2014

De invoering van een verplichte technische keuring voor motorfietsen wordt uitgesteld tot 2022.

 

In de laatste week voor het kerstreces beslisten de Europese commissie  en het Europese parlement dat een Europese verplichting tot technische controle van motorfietsen er niet komt. Tenminste, niet voor 2022. Oorspronkelijk zou deze technische keuring al in 2016 ingevoerd worden.

 

De Europese Commissie vatte in 2012 het plan op om vanaf 2016 een technische inspectie voor motorfietsen volgens het 4-2-1-principe in te voeren. Concreet zou dat betekent hebben dat een motorfiets  vier jaar na de eerste inschrijving voor het eerst technisch gekeurd zou worden. Vervolgens zou twee jaar later opnieuw een controle plaats vinden. Daarna zou de motorfiets jaarlijks gekeurd moeten worden. Maar zover komt het dus  (nog) niet.

 

 

Vanaf 2022 zou de periodieke technische keuring van motorfietsen dan wel ingevoerd worden.  Al zijn er wel landen die daar aan zouden kunnen ‘ontsnappen’ omwille van positief evoluerende ongevallenstatistieken voor motorrijders. Zij moeten dan wel passende maatregelen nemen op het vlak van verkeersveiligheid.  Landen die toch een verplichte technische keuring voor motorfietsen invoeren in 2022 zullen zelf de criteria van die controle mogen bepalen.

 

 

De technische controle voor motorfietsen lijkt daarmee voorlopig van de baan. Toch blijven sommige belangenverenigingen nog erg op hun hoede. Zo verwacht de FFMCFédération Française des Motards en colère) nog een tegenoffensief van de Duitse controle-organisme Dekra.  Dekra zou volgens de FFMC wat al te graag nieuwe markten willen inpalmen.

 

 

 

Foto: Image Globe/Belga